Igor Soban/Pixsell

BIT ĆE MAJSTORA Dodijeljeno više od 3000 stipendija za obrtnička zanimanja

Na manifestaciji ‘Obrtnik od formata – umjetnik od zanata’   u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u utorak je dodijelilo 3017 stipendija učenicima srednjih škola  koji se školuju u obrtničkim zanimanjima. Učenici će mjesečno primati iznos od 750 kuna, odnosno 9 tisuća kuna godišnje.  Za ovu školsku godinu za stipendije je izdvojeno 27,15 milijuna kuna, a  kako je najavio ministar Darko Horvat, za iduću školsku godinu planira se udvostručiti broj stipendija kao i njihov godišnji iznos, s 9. 000 na 18. 000 kuna.

Premijer Andrej Plenković, koji je uz ministre Horvata i Marka Pavića, bio na svečanosti naglasio je da je ovaj projekt sjajna poruka kako se u trokutu između obrazovnog sustava, države i obrtništva manifestira htijenje Vlade da Hrvatska unaprijedi obrazovni sustav i da reforma školstva koja se provodi odgovori na ključnu zadaću koja je pred svim vladama i svim politikama: kako spojiti ono što daje obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Uz poruku „Bit će dobrih majstora, i postolara, i stolara, krojača i svih zanimanja po kojima je Hrvatska poznata i prepoznata“  ministar Horvat istaknuo je da je stipendiranje učenika obrtničkih zanimanja jedna od mjera kojima se oživljava tržište rada, kao i jedna od demografskih mjera. Aktivnosti i mjere  kojima Ministarstvo potiče razvoj poduzetništva i obrta usmjerene su zaustavljanju odljeva kvalitetnih radnika i poticanju mladih ljudi  na ostanak u Hrvatskoj.

Kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada  provodi se i projekt “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja” vrijedan 67,8 milijuna kuna . U sklopu tog projekta provode se aktivnosti vezane uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te poticanja gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje financirane sredstvima iz fondova Europske unije.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva , poduzetništva i obrta temeljem Zakona o poticanju ulaganja,  u Hrvatskoj su dosad potaknute investicije u iznosu od preko 16 milijardi kuna, planirano je otvaranje 12 750 novih radnih mjesta, a 377 poduzetnika postalo je korisnicima potpora.

Komentiraj