HINA/ FENA/ Aida Kovač

Biskupska konferencija BiH smatra da je Komšićev izbor nepravedan

Glavni tajnik biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević ocijenio je u ponedjeljak kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nepravedan jer predstavlja izraz većinske volje bošnjačkog, a ne hrvatskog naroda te je pozvao na izmjene izbornog zakona koje bi osigurale jednakopravnost hrvatskog naroda.
“Sasvim je jasno da je to nepravedno i da treba tražiti način da se takve stvari ubuduće nipošto ne događaju. Prije svih taj način trebaju pronaći vodeći bošnjački predstavnici vlasti, bez obzira u kojim su strankama”, rekao je mons. Tomašević intervjuu za mostarski portal Dnevnik upitan smatra li pravednim izbor Komšića za hrvatskog člana državnog vrha glasovima bošnjačkih birača na zadnjim izborima u BiH.

Rekao je kako identično stajalište njegovom iznose i drugi predstavnici Hrvata i brojni mediji.

Komšić, probošnjački političar hrvatskih korijena, je na izborima u BiH pobijedio protukandidata Dragana Čovića, odlazećeg člana BiH Predsjedništva za kojega je glasovalo oko 80 posto Hrvata koji su izašli na izbore. Pa ipak Komšić je dobio 70.000 glasova više od Čovića za kojega je glasovalo oko 155.000 birača.

Tomašević je ocijenio kako se Hrvati ne mogu pluralizirati upravo zbog odredaba Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Smatram da je to nemoguće zato što je Bosna i Hercegovina Daytonskim sporazumom stavljena u pat poziciju, a spomenuti sporazum koči bilo kakav ozbiljniji napredak i razvoj političkog pluralizma”, rekao je.

On je ocijenio lošim pokušaje dijela bošnjačkih stranaka za stvaranje države za jedan narod, ali i tzv. građanskih političkih opcija koje također niječu činjenicu da u zemlji žive tri jednakopravna naroda.

Tomaševićeva je mišljenje kako je Daytonski sporazum izvor svih problema za Hrvate “jer je velikim dijelom ozakonio nepravdu postignutu osvajanjem i progona drugih i drugačijih pa mir nije utemeljen na pravdi i pravičnosti”.

Glavni tajnik Biskupske konferencije BiH je komentirao i različite interpretacije istupa Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji je govoreći o posljednjim zakonitim izborima rekao kako je i nacistički vođa Adolf Hitler izabran na zakonit način. Opetovao je kako kardinal nije uspoređivao Komšića i Hitlera, ali je upozorio na legaliziranje nepravde.

“Umjesto rasprave o zakonima koji omogućuju legaliziranje nepravde, a među njima je i izborni zakon, prešlo se na suprotstavljanje osoba što je poslužilo stvaranju daljnjih napetosti umjesto da je vodilo razgovoru i traženju načina da se problemi prevladaju i pronađe dobar put”, dodao je Tomašević.

On je izrazio i protivljenje stvaranju trećeg hrvatskog entiteta samo unutar Federacije BiH te je ponovio inicijativu za kantonizaciju cijele Bosne i Hercegovine, što uključuje i područje Republike Srpske.

Komentiraj