BIŠČEVIĆ: “Prevladavanje jaza prošlosti glavni zadatak Hrvatske i Srbije”

Autor:

12.05.2020., Beograd, Srbija - Predsjednik Republike Srbije  Aleksandar Vucic primio je  Hidajeta Biscevica, novoimenovanog veleposlanika Republike Hrvatske u Srbiji.  Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srdjan Ilic/PIXSELL

“Prevladavanje jaza prošlosti” glavnim je svojim zadatkom nazvao hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević u opsežnom intervjuu za magazin CorD.

“Stabilna, demokratska Srbija s jasnim ciljevima državne politike i jasnim određenjem prema susjedima i regiji svakako je u interesu Hrvatske”, kazao je Biščević. “Hrvatska nema druge interese”, dodao je.

Biščević je kazao kako “nema nikakve koristi od recikliranja stereotipa”. “Eto, ne mogu shvatiti što mladića od trideset i nešto godina u Srbiji nagoni da postane nekakav ultra – četnik, u 21. stoljeću, baš kao što ne razumijem ni porive njegovog vršnjaka u Hrvatskoj koji paradira s crnokošuljaškom majicom“, kazao je.

Istodobno, “nije naivan”. “Znam da je lakše prikupljati političke bodove i glasove na valu netolerancije. Ali, opet: dokad i na čiju korist? Kako će Srbija završiti pregovore s EU ako ne riješi otvorena pitanja s Hrvatskom koja se, primjerice, tiču vladavine prava?”, pitao je hrvatski veleposlanik.

Govoreći o položaju srpske manjine u Hrvatskoj, Biščević je podsjetio da “predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj već desetljećima sudjeluju u hrvatskim vladama”, da imaju tri zajamčena mjesta u parlamentu te da je “Hrvatska u tom pogledu naprednija čak i u odnosu na preporuke europskih institucija”. Ustvrdio je da srpska javnost „ne poznaje dovoljno prava i stvarni položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj“ koji je, podsjeća, “bolji od položaja hrvatske manjine u Srbiji“.

“Hrvatska manjinska zajednica u Srbiji ne uživa ni približno takva politička prava. Ilustrirat ću malim primjerom: Udruženje Hrvata u Beogradu trinaest godina ne uspijeva u Beogradu dobiti prostor za okupljanja i organiziranje izložbi ili koncerata, dok srpska zajednica u Zagrebu ima osigurane sve uvjete za svoje kulturno, medijsko i drugo djelovanje”.

Upitan o otvorenim pitanjima Srbije i Hrvatske, odgovorio je da ih je teško svrstavati po važnosti, ali da smatra kako najprije treba riješiti problem nestalih i bivših logoraša i “cijeli humanitarni kompleks.” “Time bismo pokazali humanost i prihvaćanje europskih vrijednosti”, kazao je Biščević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.