PRETPREMIJERA Film Antuna Vrdoljaka o životu Ante Gotovine

Press/General

Redatelj Antun Vrdoljak je bio fasciniran životom Ante Gotovine i odlučio je snimiti film o poznatom hrvatskom generalu.

Biografska ratna drama ‘General’ je izazvala veliku pozornost javnosti i medija, ostvarenje odlikuje raskošna produkcija i autentične lokacije: Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj, Zagreb i događaji koji su obilježili hrvatsku povijest. Najveći je interes za film je na područjima Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

Vrdoljak je radio scenarij temeljen na knjizi Nenada Ivankovića ‘Ratnik, pustolov i general’, a u snimanju filma sudjelovala je i hrvatska vojska. ‘General’ je službeno otvorio ovogodišnji filmski festival u Puli te je bio u konkurenciji za Zlatnu arenu. Na filmskom platnu generala je utjelovio Goran Višnjić, koji se za ovu ulogu pripremao mjesecima.

U filmu se uz Gorana Višnjića pojavljuju i ostala velika glumačka imena: Mustafa Nadarević koji glumi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, a tu su i Armand Assante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec te mnogi drugi. ‘General’ je film u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao velikan hrvatskog glumišta Ivo Gregurević i prerano preminuli mladi talentirani i nagrađivani glumac Robert Budak.

Vrdoljak je redatelj i scenarist brojnih dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija, od kojih su najpoznatiji ‘Duga mračna noć’ te tv-serija ‘Prosjaci i sinovi’. Biografska ratna drama nastala je u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržana je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra. U CineStar kina dolazi pretpremijerno od 5. kolovoza, simbolično, na Dan domovinske zahvalnosti.

Komentiraj