Screesnhot/HRT

‘Bilo je sukoba s ministrom Ćorićem’

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izjavio je u utorak za HRT-ov Studio 4 kako će se za 15 dana vidjeti stoji li najava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, koji je kazao da će građani za dva tjedna ponovno imati vode, uz moguće kratkotrajne redukcije te da se za najkasnije tri mjeseca u potpunosti planira riješiti opskrbu Slavonskog Broda vodom.

“Dosta je kompleksna situacija i ovaj problem nije jednostavno riješiti. No ja se nadam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti osigurati pitku vodu za 90.000 stanovnika Slavonskog Broda i ovih šest općina koje su pogođene ovom havarijom”, rekao je Duspara.

Upitan je li u ponedjeljak bilo sukoba s ministrom Ćorićem, Duspara je rekao: “Sukoba je bilo. Mislim da nije u redu da se ne obavijesti i gradonačelnik, kada su već pozvani svi – načelnik općine Sikirevci, direktor Vodovoda Vinkovaca i još dosta ljudi. Mislim da bi bilo normalno da, kao gradonačelnik grada šestog po veličini u RH, koji je pogođen ekološkom katastrofom, da sam pozvan na taj sastanak. Posebno zato što se radi o sudbini građana Slavonskog Broda i što se radi o jednom vodocrpilištu koje je protuzakonito od Hrvatskih voda prebačeno u vlasništvo vinkovačkog vodovoda”.

Naglasio je kako su na svim mjernim mjestima po gradu, gdje su uzimani uzorci, otkriven ugljikvodik. Dodao je kao sve može završiti za dvadesetk dana, ali i da može trajati puno duže. “Najgori scenarij je da nam tvornica vode izađe iz funkcije, odnosno da ju moramo zatvoriti. Tvornica je u vrijednosti od 100 milijuna kuna. U njoj se prerađuje voda iz bunara. Ovako se nešto nije dogodilo nigdje u Republici Hrvatskoj”, naglasio je slavonskobrodski gradonačelnik.

Istaknuo je kako rezultati ispitivanja vode još uvijek nisu stigli, te nemaju reultate ispitvanja vode od posljednja dva dana. “S pravom ljudi postavljaju pitanje da li se nešto skriva od građana Slavonskog Broda. Molio bih ako Zavod za javno zdravstvo ima rezultate da to podijeli sa Stožerom i građanima Slavonskog Broda”, kaže Duspara.

Gradonačelnik smatra da se sa sanacijom kasnilo. Ona se, kaže, trebala obaviti 28. ožujka, kada se ova katastrofa i dogodila. Ne znaju se ni posljedice zagađenja tla. ” Nismo dobili nalaze. To isto nije normalno u 21. stoljeću. Bez obzira bilo to o 100 litara benzina ili par tisuća litara. Činjenica je da je tlo zagađeno i da smo tu informaciju morali dobiti. Najgora je stvar što je to preblizu naših bunara i tvornice vode”, poručio je, zaključujući kako posjeduje rezultate analize iz veljače, u kojima je vidljvo da nema ugljikovodika.

Komentiraj