Biljana Borzan krenula u novu borbu, a problem je “shrinkflation”. Varaju nas na količini

Autor:

15.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Predavanje zastupnice u Europskom Parlamentu Biljane Borzan “No time or food to waste  - Smanjimo nepotrebno rasipanje hrane” na Weekend Food Festivala u Rovinju. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Arhiva Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je poslala zahtjev Europskoj komisiji da pomogne građanima u borbi protiv inflacije. Prije svega, traži označavanje proizvoda koji su količinski manji, a cijena im je ostala ista, te bolju kontrolu sastojaka

Ističe kako potrošači često ne budu svjesni da je došlo do promjene količine dok proizvod ne donesu kući, a tada je, kako kaže, kasno.

‘Nije za očekivati da kupci u trgovine nose povećala i kalkulatore te bilježe kretanja gramaže. Zato je u Francuskoj jedan trgovački lanac počeo označavati takve proizvode’, kaže Borzan.

Primjeri iz drugih zemalja

‘Tražim od Europske komisije smjernice kako u ovom slučaju što efikasnije primijeniti europske zakone, ali i vodič za trgovce u smjeru francuskog primjera. Također, posebno je važno strogo kontrolirati sastojke u proizvodima jer se sve češće stavljaju jeftiniji bez da se to navede na pakiranju‘, ističe hrvatska eurozastupnica.

Zabrinjavajući primjeri dolaze iz Njemačke i Poljske gdje je primijećeno kako u zubnim pastama ima manje aktivnih tvari. Također, u hrani se pojavljuje sve više jeftinijih suplementa, a manje skupljih prirodnih sastojaka što može imati negativne posljedice i na zdravlje. Zamjene sastojaka nisu navedene na pakiranjima, piše Tportal.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.