Bijela kuća tvrdi da podržava primirje, a šalju oružje Izraelu

Autor:

epa11140518 US President Joe Biden meets with German Chancellor Olaf Slcholz in the Oval Office at the White House in Washington, DC, USA, 09 February 2024. Chancellor Scholz will convey to President Biden his concern over the impasse in Congress that is blocking financial aid to Ukraine for its war with Russia.  EPA/JULIA NIKHINSON / POOL

EPA/JULIA NIKHINSON

Bidenova administracija priprema se Izraelu poslati bombe i drugo oružje koje bi pridonijelo izraelskom vojnom arsenalu čak i dok se SAD zalaže za primirje u Gazi, izvijestio je u petak Wall Street Journal, citirajući sadašnje i bivše američke dužnosnike.

Predložena isporuka oružja uključuje bombe MK-82 i zajedničko streljivo za izravni napad KMU-572 koje bombama dodaje precizno navođenje, te osigurače za bombe FMU-139, izvijestio je Journal, dodajući da se vrijednost procjenjuje na “desetke milijuna dolara”.

Predloženu isporuku još uvijek interno pregledava administracija, dodaje se u izvješću, pozivajući se na američkog dužnosnika, koji je rekao da bi se detalji prijedloga mogli promijeniti prije nego što administracija obavijesti čelnike kongresnog odbora koji bi trebali odobriti isporuku.

Od prosinca 2023., Bidenova administracija dvaput je preskočila kongresnu reviziju prodaje oružja Izraelu.

Bidenova administracija se suočila s kritikama zbog nastavka opskrbe Izraela oružjem dok se gomilaju optužbe da je oružje američke proizvodnje korišteno u napadima u kojima su ubijeni i ranjeni civili.

Rat u Gazi počeo je kada je Hamas koji ima podršku Irana poslao borce u Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi, uglavnom civila, i zarobivši 253 taoca, prema izraelskim podacima.

Izraelska je vojska u zračnoj i kopnenoj ofenzivi od tada opustošila veći dio Gaze, ubila 28.775 ljudi,  uglavnom civila prema palestinskim zdravstvenim vlastima, i prisilila gotovo sve stanovnike, kojih je više od 2 milijuna, da napuste svoje domove.

OZNAKE: Izrael, SAD, joe biden

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Bijela kuća tvrdi da podržava primirje, a šalju oružje Izraelu | NACIONAL.HR – Cro24.NET

prije 2 mjeseca

[…] Izvor: Nacional […]