Gospodarski savjetnik Bijele kuće narugao se u petak novoj prijetnji Kine da će uvesti kaznene carine na američku robu u vrijednosti oko 60 milijarda dolara, rekavši usto da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo gubi zamah.

U odgovoru na nedavnu prijetnju Bijele kuće da će za 10 do 25 posto povećati carinu na uvoz iz Kine vrijedan oko 200 milijarda dolara, Peking je izrazio spremnost da uvede dodatnu carinu od 5 do 25 posto za 5.207 vrsta američkih proizvoda.

Dodatno bi se carinila roba od govedine do tekstila, preko kemikalija, malih zrakoplova i ukapljenog zemnog plina.

“Mislim da je 60 milijarda dolara poprilično slab odgovor u usporedbi s naših 200” milijarda dolara, našalio se Larry Kudlow, pozivajući Kinu da “ozbiljno” shvati odlučnost američkog predsjednika da ide do kraja ne bi li promijenio kinesku trgovinsku praksu koju naziva “nepoštenom”.

Savjetnik je usto osobito oštro komentirao kinesko gospodarstvo. “Kineska ekonomija slabi”, ona je “u padu”, rekao je. “Kina je trenutačno u teškoćama, ulagači odlaze, valuta slabi”, dodao je.

“Strani ulagači ne žele biti u Kini”, kazao je, istaknuvši da je prvi put od 2014. Japan izgurao Kinu s drugog po veličini financijskog tržišta.

Sjedinjene Države i Kina, međusobno ovisni na financijskom i na gospodarskom planu, našle su se u trgovinskom ratu koji bi mogao imati posljedice na njihov rast i pogoditi potrošače obiju zemalja.

No s obzirom na približavanje američkih parlamentarnih izbora na sredini mandata koji se održavaju u studenom, Trump je još više sklon nepopuštanju. Na skupu u četvrtak navečer rekao je pristašama: “Političari samo konstatiraju da nam druge zemlje kradu radna mjesta, grabe naša bogatstva i uzimaju dragulje američkog gospodarstva. Ja nisam takav političar. Ja ispunjavam svoja obećanja”, rekao je.

Komentiraj