BIJELA KUĆA OBJAVILA TRANSKRIPT: Trump je od ukrajinskog predsjednika tražio istragu o Joe Bidenu

Bijela kuća u srijedu je objavila detalje telefonskog poziva između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog. Poziv pokazuje kako je Trump 25. srpnja tražio od ukrajinskog predsjednika da istraži demokratskog kandidata Joea Bidena, čiji sin je radio za ukrajinsku naftnu tvrtku, piše BBC.

Trump je odbacio da je trgovao vojnom pomoći u zamjenu za pokretanje istrage o sinu svog političkog rivala.

Trump je zatražio od čelnika Ukrajine da o tom pitanju radi s njegovim osobnim odvjetnikom, Rudyjem Giulianijem i državnim odvjetnikom Williamom Barrm. “Biden se okolo hvalio da je zaustavio istragu. Što god možete napraviti s državnim odvjetnikom bilo bi sjajno. Meni to zvuči užasno”, rekao je Trump, prema dokumentu. Zelenskij je pristao na ove zahtjeve.

Ukrajinski predsjednik Trumpu je rekao da će sljedeći glavni tužitelj sigurno biti njegov čovjek, jer je osvojio apsolutnu većinu u parlamentu. “On ili ona će pregledati situaciju u kompaniji koju ste spomenuli. Sredit ćemo to”, rekao je.

Trump je Zelenskom rekao kako je SAD prema Ukrajini bio ‘jako jako dobar’, a Zelenskij mu je rekao da je SAD puno veći partner Ukrajini nego bilo koja europska zemlja, pogotovo u pitanju ruskih sankcija te kako će od SAD-a kupiti još raketa Javelin, prenosi CNN.

Hunter Biden

Hunter Biden je od travnja 2014. do travnja 2019. bio član uprave Burisma Holdingsa, ukrajinske energetske tvrtke optužene za koruptivne radnje, no on osobno nije bio osumnjičen ni za što.

Kao Obamin potpredsjednik, Biden i drugi zapadni čelnici pritiskali su Ukrajinu da se riješi glavnog državnog tužitelja Viktora Šokina zbog optužbi da zatvara oči na korupciju u zemlji.

Trump tvrdi da je Biden tražeći smjenu Šokina htio zaštiti svog sina, ali su te tvrdnje odbačene jer su Šokinovo uklanjanje tražile brojne zapadne vlade, a ujedno nema nikakvih dokaza da je Biden učinio bilo što ilegalno.

Zviždač

Nepoznati zviždač iz američke obavještajne zajednice podnio je 12. kolovoza pritužbu Michaelu Atkinsonu, glavnom inspektoru u obavještajnoj zajednici (ICOG), vezanu uz “vrlo hitno” pitanje.

Nakon što je pregledao dokument, Atkinson je zaključio da je “vjerodostojan” i proslijedio ga 26. kolovoza direktoru nacionalne obavještajne agencije Josephu Maguireu, kojeg je postavio Trump.

Odbor za obavještajne poslove Zastupničkog doma zatražio je uvid u pritužbu, ali Maguire im ga odbija dostaviti.

Po Washington Postu, navedeni dokument spominje “obećanje” koje je Trump dao u telefonskom razgovoru sa stranim čelnikom. To se odnosi na razgovor 25. srpnja sa Zelenskijem.

Opoziv

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona.

Zastupnički dom koji kontroliraju demokrati ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidat demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Pelosi.

“Stoga danas objavljujem da Zastupnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv”, rekla je.

“Predsjednik mora snositi odgovornost. Nitko nije iznad zakona”, rekla je Pelosi.

Trump je objavu istrage nazvao “lovom na vještice”.

Komentiraj