BiH: Samo u Sarajevu 688 hospitaliziranih s težom kliničkom slikom

Dnevni broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja rasti pa je u utorak potvrđeno više od 1600 novih zaraza i 53 umrle osobe kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19, a s ovim se brojkama BiH vratila na stanje kakvo je bilo u prosincu 2020., kada je bjesnio drugi val epidemije.

Nakon testiranja nešto više od 5300 uzoraka zaraza je potvrđena kod 1173 osobe iz Federacije BiH, 362 iz Republike Srpske te kod 71 iz distrikta Brčko. Svaka od tih administrativnih jedinica unutar BiH vodi svoju evidenciju o epidemiološkoj slici, no ti podaci uglavnom ne odražavaju realno stanje na terenu, jer njihovo objedinjavanje dugo traje.

Tako je Zavod za javno zdravstvo sarajevske županije izvijestio kako je samo u tom dijelu zemlje od ponedjeljka evidentirano više od 550 novozaraženih, što bi predstavljalo gotovo polovicu svih slučajeva u Federaciji BiH koja se sastoji od deset županija.

No stanje na području Sarajeva jest najteže jer je, uz više od 4700 aktivnih slučajeva koliko ih je sada evidentirano, tamo u dvije bolnice predviđene za smještaj oboljelih od covida-a trenutačno na liječenju čak 688 pacijenata s težom kliničkom slikom.

Prema dostupnim analizama trenutačna incidencija, broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u jednom tjednu, u Sarajevu je dramatičnih 1034. Preciznih podataka o incidenciji na razini entiteta i države nema.

Vlasti i u drugim županijama unutar Federacije BiH upozoravaju kako se stanje ubrzano pogoršava. Takva upozorenja, osim iz Hercegovačko-neretvanske, dolaze i iz Tuzlanske te iz županije Središnja Bosna, gdje su zbog toga odlučili uvesti dodatna ograničenja kretanja u noćnim satima pa je sada tako kretanje zabranje od 22 navečer do pet sati ujutro.

“Ovu smo zapovijed donijeli jer je teško stanje i zbog toga što se bolnice sve više pune”, kazao je u utorak županijski premijer Tahir Lendo.

U većini BiH prekinuta je nastava u školama i ona se ponovo odvija u online formatu, no za sada nema dodatnih ograničenja rada ugostiteljskih objekata i trgovina koje mogu raditi tijekom cijelog dana.

Cijepljenja u BiH gotovo da i nema jer Federacija BiH još nije uspjela kupiti niti jednu dozu cjepiva, dok u Republici Srpskoj trenutačno čekaju nove isporuke naručenog ruskog Sputnjika V.

 

Komentiraj