BiH: Posebni programi uoči izricanja presude šestorici Hrvata

Nacional

Većina vodećih televizijskih i radijskih postaja u Bosni i Hercegovini u srijedu je upriličila posebne programe posvećene izricanju pravomoćne presude šestorici Hrvata iz te zemlje optuženima za ratne zločine a jedino za medije u Republici Srpskoj taj događaj nije bio povod za uvođenje posebnih programskih sadržaja.

Javni servisi Radiotelevizije BiH (BHRT) te Radiotelevizije Federacije BiH (RTVFBiH) već su od ranih jutarnjih sati imali otvorene programe s gostima u studijima i javljanjima repotrera iz različitih dijelova BiH te iz Den Haaga ali i iz Zagreba.

Na isti su način reagirale i brojne komercijalne radijske i televizijske postaje kao i internetski portali.

Iako bez posebnog programa, Radiotelevizija RS (RTRS) ipak presudu u predmetu “Prlić i ostali” tretira kao najvažniju vijest dana, ističući kako je za sve ključno pitanje sudbina dijela optužnice koja se odnosi na udruženi zločinački pothvat.

“Konačna kazna za zločine Herceg-Bosne”, veliki je naslov na prvoj stranici kojom je najtiražniji list u BiH  “Dnevni avaz” u srijedu najavio izricanje presude Haaškog suda.

“Oslobođenje” pak pod naslovom “Tuđman sam sa sobom: stenogrami o podjeli BiH” čitateljima nudi sadržaj nekih od razgovora što ih je pokojni hrvatski predsjednik vodio sa svojim bliskim suradnicima u razdoblju od 1991. do 1993. godine i koji sadrže svjedočanstva o odnosu tadašnje hrvatske politike prema BiH i posebice prema konceptu Herceg-Bosne.

Komentiraj