BiH: Mirnes Ajanović saslušan u vezi prijave protiv zločinca Darija Kordića

Autor:

Screenshot Facebook

Po nalogu Tužilaštva BiH predsjednik BOSS-a (Bosanska stranka) Mirnes Ajanović saslušan je kao svjedok od strane službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog kaznene prijave i otvorene istrage protiv Darija Kordića i drugih osoba zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima za što je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

Prijava protiv Kordića i drugih osoba zbog podrške izvršenju kaznenog djela suučesništvom podnesena je od strane Mirnesa Ajanovića 10. lipnja 2023. godine zbog izjave Kordića u video snimci: “Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, sad, ovdje u tišini, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”.

Dario Kordić je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravomoćno osuđen od strane Međunarodnog kaznenog suda na 25 godina zatvora te je izjavom da bi ponovio i monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima izazvao uznemirenje javnosti u BiH, ali i u regiji, što obavezuje Tužilaštvo BiH na kazneno procesuiranje Kordića nakon prijave Mirnesa Ajanovića i otvorene istrage u predmetu Dario Kordić i drugi.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović se povodom kaznene prijave protiv Kordića obratio građanima uživo putem Facebook platforme 12 . lipnja pod nazivom: “Mirnes Ajanović: Dosta! Natjerat ćemo državu na kazneni progon svih koji veličaju ratne zločine i ratne zločince!“, te u video izjavi od 21. lipnja: “Poziv Mirnesa Ajanovića političkim i vjerskim dužnosnicima da javno zatraže kazneno procesuiranje veličanja ratnih zločinaca“, a BOSS će i dalje pratiti postupak kaznenog procesuiranja Kordića i obavještavati javnost u cilju zaštite žrtava genocida i ratnih zločina, ali i sprječavanja unošenja razdora i netrpeljivosti među konstitutivne narode i ostale u BiH i kao upozorenje svima da će biti kazneno procesuirani u slučaju istog ili sličnog veličanja ratnih zločina i ratnih zločinaca”, navodi se u priopćenju.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.