BiH: Izabran Dom naroda, dovršena uspostava vlasti na razini države

Autor:

17.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konstituirajuca sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.  Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Preostali hrvatski i bošnjački izaslanici za Dom naroda Parlamenta BiH, u kojemu vladajuće stranke HDZ BiH, SNSD i osmorka imaju tijesnu većinu, izabrani su u petak, čime je dovršen proces formiranja državne vlasti nakon izbora u listopadu prošle godine.

Iz gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda entiteta Federacije BiH za hrvatski klub državnog Doma naroda izabrana su tri izaslanika iz HDZ-a BiH, jedan je član HDZ-a 1990 i jedan stranke Za nove generacije (ZNG).

U hrvatski klub izabrani su predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, čime je njegova stranka postala parlamentarna na državnoj razini.

U bošnjačkom klubu državnog Doma naroda od pet izaslanika dva dolaze iz redova Stranke demokratske akcije (SDA) te po jedan iz Stranke za BiH (SBiH), Demokratske fronte (DF) i stranke Naroda i pravda (NiP).

Ranije je u srpskome klubu Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika osvojio četiri od pet mandata, a jedan je pripao Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

Vladajuća većina koja je ranije ovoga tjedna izabrala novi saziv Vijeća ministara BiH imat će u državnom Domu naroda tijesnu većinu od osam izaslasnika. Četiri ima SNSD, tri HDZ BiH, a jedan stranka NiP koja je dio koalicije probošnjačke osmorke. U državnome Domu naroda nijednoga izaslasnika nema SDP BiH.

Te stranke imaju kvalificiranu većinu za donošenje svih odluka u državnome Domu naroda, koji je jedan od dva doma uz donji Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Problem bi im mogla stvarati SDA koja zajedno s bliskim DF-om Željka Komšića i Strankom za BiH mogu bojkotirati održavanje sjednica toga doma.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.