Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) osigurala je milijun eura bespovratne pomoći za Bosnu i Hercegovinu kako bi se pokušao riješiti problem smještaja ilegalnih migranata koji nastavljaju pristizati u tu zemlju, a ugovor o ovoj donaciji u srijedu su u Sarajevu potpisali zamjenica guvernera te banke Maria Sanchez-Yebra Alonso i voditelj misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert.

Novac će biti iskorišten za adaptiranje jedne napuštene vojarne u okolici Sarajeva u mjestu Hadžići koja će postati centrom za smještaj migranata.

Vojarnu “Ušivak” kao lokaciju za smještaj migranata ranije je odredilo Vijeće ministara BiH no s obzirom da su objekti koji se tamo nalaze u lošem stanju ona još nije stavljena u funkciju a očekuje se kako bi prilagodba mogla potrajati nekoliko tjedana.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo koji je nazočio potpisivanju ugovora o donaciji kazao je kako u Hadžićima nije bilo nikakvih problema s lokalnim vlastima pri postizanju sporazuma o smještaju migranata za razliku od lokalnih vlasti u Unsko-sanskoj županii gdje su gotovo sve općine odbile dati suglasnost za uspostavu privremenih centara u kojima bi migranti boravili.

“Pokazalo se kako u BiH i dalje postoje zajednice koje su spremne pomoći ljudima u nevolji”, kazao je Rizvo.

Prema podacima policijskih agencija u BiH, u tu zemlju je od početka godine do 24. srpnja ušlo nešto više od devet tisuća ilegalnih migranata a procjena je kako se tamo trenutačno nalazi njih oko četiri i pol tisuće.

Svi migranti koji stignu u BiH zapravo žele nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama Europske unije no s obzirom na pojačani nadzor hrvatske granice to im je sve teže realizirati, pa su procjene kako bi tisuće migranata mogle u BiH dočekati i jesen.

U IOM-u su ranije procijenili kako je potrebno osigurati uvjete za smještaj najmanje tri i pol tisuće migranata u zimskim mjesecima.

Najveća koncentracija migranata i dalje je u Unsko-sanskoj županiji gdje mnogi od njih borave u parkovima i u ruševnim objektima.

Za sada je dogovoreno samo da između dvije i tri stotine žena s djecom bude smješteno u hotel “Sedra” kod Cazina koji je izvan uporabe a u tijeku je njegovo opremanje nužnim inventarom.

Veći centar za smještaj migranata trebao bi biti uspostavljen na području Bosanskog Petrovca no o tome se još uvijek pregovara.

Najviši bosanskohercegovački dužnosnici u utorak su na zajedničkom sastanku u Sarajevu pokušali dogovoriti mjere kako kontrolirati izbjegličku krizu no nikakav konkretni sporazum nije postignut.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon toga je upozorio kako migrantski val može ozbiljno destabilizirati državu dodajući kako je njegov osobni sud da se mora zatvoriti granica prema Srbiji i Crnoj Gori otkuda migranti i pristižu.

“Kontrola granice jedino je rješenje ovog problema”, kazao je Ivanić najavivši kako će Predsjedništvo BiH 1. kolovoza razmatrari ovaj problem i pokušati donijeti odluku o mjerama koje treba poduzeti.

Komentiraj