Big Ben u Londonu već drugi put u tjedan dana nije zazvonio

Autor:

Diogo Nunes, Unsplash

Big Ben u Westminsteru nije zvonio već drugi put u tjedan dana unatoč projektu obnove vrijednom 80 milijuna funti koji je proveden prije šest godina. Sat, koji se nalazi na Elizabetinom tornju, prvi se put zaustavio u srijedu 10. svibnja malo prije 13 sati, a zatim ponovno u srijedu ovog tjedna na oko 30 minuta od 9 ujutro.
Poznati tonovi nisu se čuli unatoč tome što je Big Ben tek prošlog studenog prvi put nakon pet godina ponovno pušten u rad.

Glasnogovornik Donjeg doma rekao je da su bili svjesni problema i da su oni “brzo otklonjeni”, a nedugo nakon toga obavljeno je “pojačano servisiranje mehanizma”.  Rekao je da brojčanici sata i zvona na tornju “funkcioniraju normalno i da nisu identificirani rizici za integritet mehanizma”. Dodao je da takvi problemi “nisu neuobičajeni” nakon “intenzivnog programa očuvanja”.

Elizabetin toranj, visok 96 metara, projektirali su Charles Barry i Augustus Pugin, a dovršen je 1859. za vrijeme vladavine kraljice Viktorije.

Prebrodio je mnoge oluje, uključujući rat, stoljeće i pol zagađenja Londona i otkriće azbesta.

Renoviranje Elizabeth Towera vrijedno više milijuna funti započelo je 2017. godine. Restauracija je uključivala opsežne skele, 500 radnika i na kraju je koštala 51 milijun funti više od proračuna.

Originalne kazaljke sata Big Bena vraćene su u Elizabetin toranj u ljeto 2021., tri godine nakon što su uklonjene radi konzervatorskih radova u kojima je mehanizam Velikog sata rastavljen dio po dio i restauriran u Cumbriji. Kultni brojčanici sata vraćeni su u izvornu prusko plavu boju nakon što su stručnjaci otkrili nijansu ispod slojeva crne boje.

Svjetla iza brojčanika sada se napajaju energetski učinkovitim LED diodama za razliku od plina, a zamijenjeno je i sedam stotina komada kamena. Big Ben se vratio u život za normalnu službu na Dan primirja prošlog studenog nakon opsežne obnove, piše Sky.

 

 

OZNAKE: sat, big ben, zvono, London, obnova

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.