Bezalkoholni i alkoholni, raznih boja i okusa: Svjetski je dan koktela

Autor:

UNSPLASH

Svjetski dan koktela obilježava se svakog 13. svibnja. Bezalkoholni i alkoholni, raznih boja i okusa, s dodatkom bitera, vermuta, likera, viskija, votke, džina, brendija, tekile, ruma, meskala, vina, šampanjca ili piva, kokteli su neodoljiva pića, koja se mogu piti i zimi i ljeti, bez obzira da li se odlučite za elegantne koktel barove ili za opuštene restorane na plaži.

Ovaj datum izabran je za Svjetski dan koktela jer je 13. svibnja 1806. godine objavljen članak Harryja Croswella u njujorškoj novini “The Balance and Columbian Repository” u kojem se prvi put pojavljuje definicija riječi koktel (cocktail), pri čemu je koktel definiran kao stimulativno piće, koje je sačinjeno od mješavina bilo koje vrste alkoholnog pića, šećera, vode i bitera.

Jedan od najčuvenijih koktela je i Bloory Mary. Prvi je put pripremljen davne 1921. godine u Harry’s New York Bar u Parizu. Barmen Fernand Petiot pomiješao je sok od rajčica, votku, sol, papar i Worcestershire umak i koktel nazvao Bloody Mary (Krvava meri). Prema nekim pričama koktel je nazvao u čast glumice Mary Pickford.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.