Bez glavnog prihoda mjesec dana ne bi izdržala trećina građana

Istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj provedeno u ožujku ove godine pokazalo je da većina hrvatskih građana pesimistično gleda na budućnost, svaki drugi smatra da će gospodarsko stanje biti gore, a 30 posto da bi bez glavnog izvora prihoda izdržalo tek mjesec dana.

Istraživanje je pokazalo da usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima većina građana pesimistično gleda u budućnost te njih 86 posto ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, navodi se u priopćenju o rezultatima istraživanja.

Svaki drugi građanin smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje u Hrvatskoj biti gore, a tek nešto više od trećine smatra da će im se osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati.

Da u ovom trenutku izgube glavni izvor prihoda, 12 posto ispitanika ne bi moglo pokrivati troškove života bez posuđivanja novca ni tjedan dana, 18 posto navodi gornju granicu od mjesec dana, a 28 posto procjenjuje da bi izdržalo do tri mjeseca.

U priopćenju se navodi i da građani nisu optimistični unatoč tome što nezaposlenost u Hrvatskoj nikad nije bila manja i što se zbog turističke sezone očekuje daljnji pad broja nezaposlenih. Naime, istraživanje je pokazalo da trećina hrvatskih građana očekuje rast stope nezaposlenosti u sljedećih godinu dana, a daljnjih 42 posto smatra da će ostati na istoj razini.

Tek nešto više od trećine građana smatra da će se njihova osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati, dok ih 55 posto smatra da će ostati na istoj razini kao do sada. Još uvijek veliki dio građana ne osjeća ekonomsku sigurnost, navodi se u priopćenju.

Istraživanje je provedeno u ožujku na uzorku od 1.000 ispitanika iz Improve online poola. Uzorak je reprezentativan za online populaciju po dobi, spolu, regijama i obrazovanju, navodi se u priopćenju.

Komentiraj