BEROŠ O DOMU U SPLITU: “Nije uočen propust, vjerojatno je stvar u virusu”

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite komentirao slučaj Doma za starije i nemoćne u Splitu.

Kazao je da je zdravstvena inspekcija pokazala da nije utvrđena linija odgovornosti. Dodao je da žali za svima koje smo izgubili te da izražava sućut obiteljima preminulih.

“Očito je bolest takva da pogađa tu dobnu skupinu, velik postotak umrlih i u Europi se odnosi na one iz domova za starije. Mi nemamo tu specifičnost koja je bitno drugačija od Europe. Jučer sam rekao da u kontekstu zdravstvenog sektora nije pronađena pogreška u postupanju. Ima drugih institucija koje mogu dalje istraživati. Poznato je i da nalaz inspekcije Ministarstva demografije još nije gotov pa i to treba pričekati da vidimo kako će biti”, rekao je Beroš odgovarajući na novinarska pitanja.

Upitan kako to da nema jedinstvenog izvješća, kakvo se očekivalo, Beroš je rekao da će ga biti i da treba pričekati da sve inspekcije završe svoj posao.

“Moja je završila i rekao sam njezin nalaz, čekamo inspekciju Ministarstva demografije pa ćemo komparirati, to ne ovisi o meni. Bolest je takva da pogađa najstarije i nema države koja je obranila svoje domove za starije. Ako bude sumnje u disfunkcionalnosti, to će se istražiti.

Zdravstvena inspekcija je samostalna i našla je da u pogledu rada Nastavnog zavoda Splitsko dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu nije uočen propust”, te je na pitanje u čemu je onda stvar odgovorio da je najvjerojatnije stvar u virusu.

Što se oprečnih informacija po pitanju ulaska koronavirusa u Dom za starije u Splitu tiče, od kojih neke kažu da se nije na vrijeme reagiralo te da su štićenici 10 dana imali temperaturu, Beroš je rekao:

“Ako javnost zanima kronološki tijek, nema prepreke da to ne dobije. Javnost nije dobila taj kronološki tijek i ne znam odakle dolazi taj zaključak da se nije na vrijeme reagiralo. Zdravstvena inspekcija koja se odnosi na postupanje liječnice nije našla grešku. Potrebno je znati da je liječnica djelatnica Doma zdravlja u Splitu, nije zaposlenik Doma za starije već je na principu kućnih posjeta svakodnevno bila u Domu i brinula o pacijentima. Razgovarao sam i s ravnateljem Doma koji je rekao da je liječnica uložila enorman napor da bi zbrinula sve bolesnike koji često imaju temperature. Potrebno je znati da je trenutak kada je ECDC promijenio definiciju bolesti, a točan datum je poznat javno. Pitanje je li ona prije tog datuma, s obzirom na to da su tamo kronični bolesnici, mogla posumnjati na koronavirus, jer tamo su kronični bolesnici koji često imaju urinarne infekcije i temperature”, rekao je.

Komentiraj