Beroš: “Nije točno da je došlo do kraha cijepljenja”

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u Zadru održao press konferenciju na kojoj je govorio i o platformi Cijepise.

“Na poticaj struke krajem prosinca sam angažirao firme koje imaju ugovore o održavanju CEZIH-a, centralnog zdravstvenog informatičkog sustava, za kreiranje novih funkcionalnosti. Nije istina da platforma ne funkcionira, možda ne radi onako kako smo željeli u potpunosti, ali radi dovoljno da zadovolji potrebe ovom trenu”, rekao je Beroš.

“Nije točno da je došlo do kraha cijepljenja”

“Čitam da je došlo do kraha cijepljenja, to nije točno, svjedočim porastu broja procijepljenih u jednom danu. Moramo i dalje svi skupa biti svjesni, a pogotovo ja, odgovornosti za organizaciju cijepljenja. Podižemo broj cijepljenih u jednom danu, to je danas 23.000 i to će biti dostatno da postignemo naše ciljeve, no moramo biti svjesni odgovornosti za cijepljenje koje je još pred nama. Sustav je decentraliziran i svaka županija odlučuje za sebe koji je najbolji sustav, na njima je organizacijska sloboda, s ciljem da se potroše one količine cjepiva koje će stizati na teren”, rekao je Beroš.

“Svjedočimo da se cjepiva ne bacaju, masovni punktovi za cijepljenje su puni i cijepljenje ide svojim tijekom, ali svakako ćemo ga ubrzati”, rekao je Beroš.

“Moje službe kažu da je sve prema zakonu”

Kada je u pitanju platforma CijepiSe, došla je informacija da je obiteljski liječnici, kao ni zavod Andrija Štampar ne koriste, a samo tri posto cijepljenih išlo je preko platforme.

“Cijena i proces javne nabave su prema zakonu, institucije to provjeravaju. Moje službe kažu da je sve prema zakonu. Ne znam sve tehničke detalje, ali Zagreb i drugi gradovi koriste tu platformu, kao i svoje gradske i lokalne. No te druge ne objedinjavaju sve potrebno za funkcioniranje sustava. Nije meni kao ministru palo na pamet da trebamo imati platformu, to je tražila struka, liječnici”, rekao je Beroš.

Komentiraj