BEROŠ: “Nije izvjesno da je osoba u Istri umrla od koronavirusa”

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u Saboru predočio sve mjere vezane uz borbu protiv koronavirusa  te se potom kratko obratio novinarima na konferenciji.

“Objasnili smo elemente koji su nas natjerali na promjenu naše inicijalne strategije. Moram reći da rezultati pokazuju da su mjere bile dobre i da su polučile određene rezultate. Nastojimo cijeli sustav prilagoditi ovoj ugrozi”, rekao je.

Dodao je da se planira stopirati SMS naručivanje za preglede. “Epidemiološka situacija je i dalje pod nadzorom. Nije jednostavno napraviti karantene. Naš cilj je prolongirati ovaj početni stadij epidemije jer ga zaustaviti ne možemo. Napravit ćemo sve da se zdravstveni sustav ne preoptereti”, poručio je.

Beroš je istaknuo i kako su se u KB Dubrava liječili najteži bolesnici koji će trebati respiratore i ventilatore. “Nigdje drugdje nemamo toliki broj priključaka za respiratore”, kazao je i poručio da će bolnica biti spremna.

Upitan o krtikama upućenim od strane zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je jutros poručio Stožeru da prestane slati preporuke i počne davati odredbe, rekao je: “Sve što netko predloži je u najboljoj namjeri. Potrebno je sagledati da je to specifična ugroza. To je virus.  Struka mora imati glavnu riječ i stožer sluša struku”.

Komentirao je i smrtni slučaj u Istri. Naime, stariji muškarac koji je bio u samoizolaciji danas je prminuo. Beroš kaže kako se još uvijek ne zna je li preminuo od koronavirusa. “Osoba koja je bila u samoizolaciji nije imala simptome i temperaturu i nije izvjesno da je umro od koronavirusa”, rekao je Beroš.

Komentiraj