Beroš najavio posebne mjere za stariju populaciju i kronične bolesnike, poručio da mjere daju rezultate

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je posjetio Varaždin, grad u kojem je potvrđen deveti slučaj koronavirus u Hrvatskoj. Beroš je poručio da mjere koje provode daju rezultate te da pomno prate situaciju u Italiji. Najavio je da će do kraja dana dati nove preporuke za starije i kronične bolesnike.

“U ovom trenutku imamo samo devet pozitivnih osoba u Hrvatskoj što smo ocijenili pozitivinim i mislimo da naše mjere i upute daju rezultate”, kaže Beroš koji naglašava da je u Varaždin došao dati potporu djelatnicima bolnice za koje kaže da su postupili točno sukladno uputama Ministarstva zdravstva u Stožera civilne zaštite.

Otkrio je da bolesnik u Varaždinu nema ni povišeni tjelesnu temperaturu, što je u skladu sa saznanjem da 80 posto zaraženih koronavirusom ima blage simptome. Kaže da pacijent nije vozač kamiona nego je jedan vozač kamiona dobio rješenje o nadzoru i da se redovno javlja epidemiolozima.

“Pripremamo se za sve moguće scenarije iako se nadamo da će dolaskom ljepšeg vremena ova infekcija jenjavati i nestati”, kaže Beroš. Najavio je posebne preporuke za starije i one slabijeg imuniteta zbog kroničnih bolesti do kraja današnjeg dana.

“Potrebno je iz sata u sat pratiti epidemiološku situaciju u Italiji i ako se to promijeni onda ćemo razmotriti uvođenje dodatnih mjera. Samo hrvatsko rješavanje tog problema (zatvaranje granica s Italijom) neće ništa riješiti”, rekao je Beroš, kako prenosi N1.

Oko naknade HZZO-a za samoizolaciju kaže kako ima informaciju da je definirana visina novčanog iznosa proračunska osnovica plus 28 posto i ta naknada nije 2000 kuna nego oko 4000 kuna.

Komentiraj