BEROŠ: “Na testiranju su 144 uzorka, 16 nije završeno, ostali smo na 3 pozitivna”

Nacionalni stožer održava konferenciju za javnost s novim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj, javlja Index.

Ministar Beroš kazao je da se testiraju 144 uzorka. Ostali smo na broju od tri pozitivna uzorka. “Vjerujem da se neće znatno povećavati broj pozitivnih”, kazao je ministar.

“Epidemiolozi su na terenu u punom pogonu, oni najviše trpe i rade najveći opseg poslova.”

Održan je i sastanak u Hrvatskoj gospodarskoj komori. “Mogu se očekivati problemi u poslovanju sa zemljama u kojima su žarišta virusa”, rečeno je na presici.

Tomislavov dom?

“To je jedna od potencijalnih lokacija. Sve aktivnosti su planirane, imamo u vidu lokacije i naknadno je pitanje hoće li se te lokacije aktivirati”, rekao je minista unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar Božinović kazao je da sve mjere koje se donose se donose na temelju struke, na temelju stručnih uputa od institucija poput Ministarstva zdravstva, infektivnih klinika i odjela. Komentirao je i napade Slovenije na Hrvatsku, kazavši kako ovo nisu dani na koje se trebaju slati takve poruke, posebno ne na dan kada se sastaju Milanović i Pahor. “Šarec nas je mogao pitati ako je trebao bilo kakve informacije i dobio bi informacije”, kazao je Božinović.

“Iza svake naše mjere stoji struka i tako će biti ubuduće. Ne želim komentirati takve ocjene koje su neprimjerene kada govorimo o uobičajenom transportu granica. Ovdje se radi o eksternom šoku, da se Hrvatska pokušava tome suprotstaviti, da se zaraza širi na naš teritorij. Ovakve ocjene su neprimjerene, možda je to povezano s time što je Šarec ušao u visoku politiku s kritikama Hrvatske.”

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na optužbe iz Slovenije da Hrvatska pretjeranim graničnim kontrolama zbog koronavirusa šteti slovenskom gospodarstvu:

“Nisam to nešto osobno dramatično doživio, ne znam je li to bio zadnji tvit odlazeće Šarecove vlade. Ja sam se sjećao tvrdog schengenskog režima, tada je to bilo objašnjeno kao redovne schengenske kontrole. Ovaj put imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici. Ovo što radimo je dobro i za nas i Sloveniju. Pristupili smo mjerama za koje smatramo da su u ovom trenutku potrebne, te mirno i trezveno i bez panike radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnog zdravstva i zdravstvenoj sigurnosti naših građana”, kaže Plenković.

Komentiraj