Beroš: “Ako ćemo uvoditi strože mjere, one će se odnositi na ograničavanje okupljanja”

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak se sastao s predstavnicima liječnika, s kojima je razgovarao o epidemiološkoj situaciji.

“Razgovarali smo o svim aspektima”, rekao je ministar i dodao kako je, s obzirom na to da su većina njih zdravstveni profesionalci razumljivo da bi svatko trebao učiniti sve što može da zaštiti zdravstveni sustav, pogotovo bolnički.

Beroš je rekao da ahtjevi za pooštravanje mjera ne idu u smjeru lockdowna ni policijskog sata, što je rekao i premijer Andrej Plenković nakon sastanka Znanstvenog savjeta u Vladi. “Eventualne strože mjere bi išle na daljnju redukciju okupljanja”, rekao je ministar zdravstva.

Beroš ističe da je zaključak da Stožer ne donosi mjere samo na osnovu informacija iz zdravstvene struke, već i iz gospodarstskih aktivnosti. Poručio je da treba pronaći balans.

Dodao je da smo do sada bili uspješni, no broj zaraženih i hospitaliziranih raste pa se zdravstveni djelatnici brinu. “Zaključak je da ćemo u svakom slučaju, ako epidemiološka situacija bude takva, uvesti strože mjere koje će se odnositi na ograničavanje nekih većih okupljanja i slične aktivnosti, a ne u smislu policijskog sata ili totalnog lockdowna”, rekao je Beroš.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić nakon sastanka nadovezao se na ministra i rekao kako su liječnici iznjeli stav da bi se mjere trebale postrožiti jer broj novozaraženih, hospitaliziranih i teških bolesnika raste u Hrvatskoj. Liječnici se, dodao je, boje da bi mogli ući u lockdown ako sada ne postrožimo mjere pa su smatrali svojom odgovornošću ministru prenijeti takav zahtjev.

Komentiraj