BERNARDIĆ: Nema direktne Krstičevićeve odgovornosti, ali su brojni problemi u sustavu

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je ustvrdio da zbog jučerašnje nesreće vojnog aviona u kojoj su poginula dva pilota nema direktne odgovornosti ministra Damira Krstičevića, ali da je jasno da ima puno problema u sigurnosnom i obrambenom sustavu.

“Ovdje nema direktne odgovornosti ministra obrane Damira Krstičevića, ali je činjenica da je ovo već druga nesreća u kratkom periodu i da četvrta ministrova ostavka definitivno upozorava na brojne probleme u sustavu sigurnosti zemlje i u Hrvatskoj vojsci”, ocijenio je Bernardić na konferenciji za novinare.

Smatra da bi ova ostavka bila moralan čin kada ne bi dolazila, kako se špekulira, samo sedam dana prije raspuštanja Hrvatskog sabora, a ovako se postavlja pitanje ima li ona uopće smisla.

“Ovo je četvrta Krstičevićeva ‘ostavka’, problema u tom sustavu je očito puno i ovo loptanje s davanjem i neprihvaćanjem ostavke nije za ozbiljne ljude i ozbiljnu Vladu”, rekao je Bernardić.

Podsjetio je da je ovo već 15. ministar koji odlazi iz ove Vlade. “Kako je netko rekao, kada ti ode 15 ministara iz Vlade u kojoj ih ima 20, onda više nije problem u njima, problem je u tebi. Kada ti ode 15 ministara, o sebi si sve rekao”, poručio je Bernardić premijeru Andreju Plenkoviću.

Smatram da bi sustav obrane, kao što je bilo i u Domovinskom ratu, trebao definitivno biti stup ne samo obrane nego i moralni stup društva pa mislim da način na koji se već četvrta ostavka podnosi pa povlači nije ni za ozbiljnu Vladu ni za ozbiljne ljude, kazao je, istaknuvši da Ministarstvo obrane ne može biti dječji vrtić.

Bernardić smatra da predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović nije trebao otići u Zemunik jer nije djelatna vojna osoba.

“Mislim da je reagirao dobro i dijelimo slično mišljenje da ne vidimo direktnu odgovornost ministra Krstičevića. Nesreće se, na žalost, događaju, ali kada se dogode više puta i kada se dogode četiri ostavke, onda to upozorava na puno više problema u sustavu sigurnosti od jučerašnje nesreće i ostavke”, smatra Bernardić.

Najavio je da će sutra potpisati predizbornu koaliciju s HSS-om, HSU-om i SNAGA-om, istaknuvši da je SDP spreman za izbore u svakom trenutku. Važno je na parlamentarnim izborima svima omogućiti pravo glasa i kada se steknu uvjeti da svi građani, pogotovo stariji koji su najugroženiji od koronavirusa, mogu doći na birališta i kada se bude mogla voditi kampanja i dopuštena javna okupljanja, onda će se stvoriti svi preduvjeti za izbore.

Što se tiče potencijalnih koalicija, mi smo već bili u Antikorupcijskom savezu s HSS-om, HSU-om i SNAGA-om, dogovorili smo zajednički izlazak na izbore i s GLAS-om Anke Mrak Taritaš. Razgovaramo s mnogima, sa županima, gradonačelnicima i načelnicima, kao i sa strankama koje su jake na regionalnoj razini poput PGS-a i IDS-a

Komentirajući prodor koronavirusa na Brač, čelnik SDP-a je kazao da je očito da je stožer Splitsko-dalmatinske županije po svim pokazateljima najlošiji stožer u Hrvatskoj.

Apsolutno podržavam stav naše gradonačelnice Supetra Ivane Marković koja traži raspuštanje tog stožera zato jer nisu dali nikakve rezultate, naglasio je.

Podsjetio je i na slučaj Doma za umirovljenike u Splitu u kojem je umrlo 20 štićenika zahvaljujući nepravovremenoj reakciji ravnatelja Ivana Škaričića, koji je pod zaštitom političkom tajnika HDZ-a Ante Sanadera, zbog čega je SDP i zatražio njegovu smjenu s dužnosti potpredsjednika Sabora. Zbog te tragične bilance netko mora snositi odgovornost, u ovom slučaju ta odgovornost je na Anti Sanaderu, zaključio je Bernardić.

Komentiraj