Benčić: “Beroš je trebao otići još jesenas, ali odgovornost je Plenkovićeva”

Koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić kazala je za HRT da je ministar zdravstva Vili Beroš još jesenas trebao podnijeti ostavku, ali da je odgovornost na premijeru Andreju Plenkoviću.

Zeleno-lijevi blok, kazala je Benčić, jasno je izrazio poziciju već prije nekoliko mjeseci. “Tada smo istaknuli da su greške koje su počinjene u jesen u pripremama za drugi val COVID-a bile toliko velike i imale toliko ozbiljne posljedice da je minimalno tada trebao podnijeti ostavku. Odgovornost sada ne leži samo na ministru, nego na premijeru Andreju Plenkoviću”, kazala je.

“Čitavo vrijeme je jasno da ministar Beroš nema odriješene ruke. On nije bio ministar niti u jednom trenutku, nego se isključivo fokusirao na upravljanje pandemijom, ali i to prema napucima i nalozima premijera. To vam se vidi po raznoraznim odlukama na koje su građani bili posebno osjetljivi. Pa kad se dopustila prva procesija ovdje pa druge iznimke, neki se mogu sastajati u velikim brojevima, a neki svoje najmilije ne mogu pokopati s više od 25 ljudi. Tada su građani shvatili da upravljanje pandemijom ne leži na struci, nego da su to isključivo političke odluke, a takve odluke donosi premijer”, kazala je Benčić.

Možemo! će podržati oporbenu inicijativu za smjenom Beroša jer smatra da sve što se događa u našem sustavu ima ozbiljne – ne samo kratkoročne, nego i dugoročne posljedice – na zdravlje i pristup zdravstvu naših građana.

“Svi znamo da u toj Vladi nitko nije ministar svog portfelja, nego provodi odluke koje donosi premijer. Pandemija nije isključivo zdravstveno pitanje. Ona je i pitanje obrazovanja, gospodarstva i kao takvo pitanje za to po meni treba odgovarati premijer. Mi smo prije par mjeseci rekli da će ministar biti “Pedro” koji će u određenom političkom trenutku visjeti da bi spasio obraz Vladi, odnosno da bi Vlada pokazala da se distancira od takvog rukovođenja krizom i od takvog rukovođenja Ministarstva zdravstva”, podsjeća Benčić. Tvrdi kako je Beroš radio samo ono što mu je bilo naloženo, a sada će on za to platiti glavom.

“Premijer uvijek ima istu taktiku. Kada određeni ministar ne radi dobro svoj posao, tada ga premijer brani. Pričeka nekoliko mjeseci do pogodnog političkog momenta, a to su sada lokalni izbori, da bi žrtvovao tu osobu i time zaštitio svoj obraz. I to je ono što on kontinuirano radi, on troši ljude i kapacitete svoje uprave u vlastitom interesu i zbog svoje osobne promocije. Da mu nije do toga, postavio bi ljude koji su sposobni voditi svoje resore”.

Je li oporba neuspješna u tome da sruši bilo kojega ministra i da uvjere dio parlamentarne većine, odgovara kako oni nemaju parlamentarnu većinu. “Sami ne možemo srušiti ministra, ali ono što radimo je da pokažemo i stav građana. Drugi je problem što premijera ne zanima što gotovo polovina građana misli. Njega nije briga što misle ni oni koji su birali njegovu većinu, njega zanima ostanak na pozicijama moći i vlasti”, tvrdi Benčić.

Komentiraj