Beljakovi unutarstranački protivnici šokirani Maleničinom ‘amnestijom’ Beljaka pa spremaju novi udar

Politički motivirana odluka Plenkovićeva ministarstva – tako su rješenje Ministarstva uprave i pravosuđa kojim se presijeca višemjesečno natezanje oko legalnosti vodstva HSS-a, protumačili protivnici Kreše Beljaka pa sada razmišljaju hoće li predati prijavu DORH-u

Nova godina, novi HSS. Nacional doznaje kako je to jedna od mogućnosti o kojoj razmišljaju stranački protivnici Kreše Beljaka, nakon što je 22. prosinca – znakovito, baš na dan HSS-a – na stranačku adresu stigao božićni poklon kakvome se Beljak nadao: rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave kojim je potvrđen za stranačkog predsjednika te proglašen „osobom ovlaštenom za predstavljanje i zastupanje Stranke“. Šokirani i ogorčeni takvim raspletom, sugovornici Nacionala iz dijela HSS-a suprotstavljenog stranačkom predsjedniku, uvjereni su kako je rješenju Maleničina ministarstva kumovala politika kojoj je „interes da HSS propadne“. Najavljuju i nove poteze koji bi se mogli protezati od nastavka administrativne bitke preostalim pravnim sredstvima, pa sve do osnivanja nove stranke – nekog „novog HSS-a“.

Ministarstva pravosuđa i uprave okončalo je višemjesečni unutarstranački spor u kojemu su Beljakovi protivnici na više načina pokušavali osporiti legitimnost predsjednikovih poteza kojima je učvršćivao vlastiti vodeći položaj u stranci, usprkos lošim izbornim rezultatima. Beljak je, naime, nakon kraha Restart koalicije na srpanjskim izborima, odbio zahtjev dijela stranke da podnese ostavku, pa je sazvao nekoliko sjednica stranačkog vodstva na kojima je promijenjen Statut, a on opstao na predsjedničkom položaju. Predbožićno rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave, pak, sada je i potvrdilo legalnost tih Beljakovih poteza, što je zapanjilo dio stranke koji je, uvjeren da je sazivanje stranačkih tijela bilo protustatutarno, zbog takvih poteza bilo podnio niz prigovora, pa čak i kaznenu prijavu.

Ministarstvo uprave na čelu s Ivanom Malenicom donijelo je 18. prosinca rješenje kojim je Krešo Beljak i dalje legalni predstavnik HSS-a. PHOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

 

Rješenje Ministarstva doneseno je 18. prosinca, a stranci je dostavljeno četiri dana kasnije, u utorak, 22. prosinca. Krešo Beljak odmah ga je objavio na svojoj Facebook stranici, uz komentar kako je „rješenje stiglo, ali iza nas su, nažalost, 4 i pol propuštena mjeseca“. „No, što je bilo, bilo je. Vrijeme se ne može vratiti, ali možemo ponovno zajedno gledati prema naprijed. Lokalni izbori su pred vratima“, napisao je Beljak, dodajući kako „još jednom pruža ruku pomirenja svima onima koji žele biti kandidati HSS-a na izborima u svibnju 2021. bez obzira na to bili na jednoj ili drugoj strani, jer HSS smo svi mi“. „HSS je jedan i više od bilo kojeg pojedinca, a nakon lokalnih izbora ćemo i tako održati one unutarstranačke“, poručio je potvrđeni predsjednik stranke.

Rješenje koje je Beljak objavio na Facebooku obuhvaća stranicu i pol te nijednom riječju ne spominje ozbiljan unutarstranački spor, u kojemu je osporeno sazivanje Predsjedništva, Glavnog odbora i Glavne izborne skupštine HSS-a, održane 30. srpnja prošle godine. Rješenje tek suho konstatira da su te sjednice održane i da je na Glavnoj izbornoj skupštini HSS-a „za predsjednika stranke ponovno izabran Krešo Beljak te je, prema tome, imenovana osoba za predstavljanje i zastupanje stranke“.

 

‘Ako je sve bilo ispravno i u skladu sa Statutom, zašto se čekalo s izdavanjem Rješenja čak pet mjeseci? Zašto, ako je sve bilo besprijekorno?’ postavio je pitanje jedan od Beljakovih protivnika šokiran odlukom Malenice

 

Takav je rasplet šokirao Beljakove protivnike. „Zaprepašten sam i enormno razočaran“, izjavio je za Nacional tijekom božićnih blagdana ugledni dugogodišnji i visokopozicionirani član HSS-a, ne propuštajući naglasiti kako je „jako emotivno vezan za HSS“. Nastavio je tvrdnjom kako su on i njegovi stranački kolege „zapravo zaprepašteni načinom i sadržajem tog Rješenja“.

„Potpis nije ministrov niti bilo kojeg dužnosnika, klasično birokratski, čak bismo mogli naslutiti da je netko na sebe preuzeo odgovornost za ovaj presedan gdje se evidentno krši zakon. U Rješenju se samo navode formalnosti iz kojih se naslućuje da je sve bilo u skladu sa Statutom HSS-a, sve odluke koje su donijete su prema tumačenju Ministarstva bile statutarne. Ključno je pitanje: ako je sve bilo ispravno i u skladu sa Statutom, zašto se čekalo s izdavanjem Rješenja čak pet mjeseci? Zašto, ako je sve bilo besprijekorno?“ pita naš sugovornik.

Nastavlja podsjećanjem na sve što su poduzeli u pokušaju da ospore Beljakove poteze. „Naime, preko 200 članova županijskih odbora iz 14 županijskih organizacija je pokrenulo postupak izvanrednog nadzora nad radom odgovornih osoba HSS-a od Ministarstva zbog nestatutarnih radnji vezanih uz održavanje nestatutarne Glavne izborne skupštine HSS-a. To smo pokrenuli preko odvjetničkog ureda. Ministarstvu smo dostavili hrpu dokumenata kojim smo dokazali nezakonitost, odnosno nestatutaran rad odgovornih osoba u HSS-u. Vjerujte, doista su to neoborivi dokazi, bez puno političkih pamfleta i lupetanja po medijima, dokazi čisti kao suza! I što se dešava? Na sve te neoborive dokaze Ministarstvo se potpuno oglušilo! Čak u Rješenju nije ni spomenut naš zahtjev za izvanrednim nadzorom. Nadam se da ćemo dobiti obrazloženje odbijanja našeg zahtjeva“, kaže Nacionalov sugovornik, podsjećajući da to nije sve što su poduzeli nezadovoljni HSS-ovci.

Ako se Beljakova oporba u HSS-u odluči na prijavu, o sudbini te stranke odlučivat će glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL

 

„Pokrenuli smo i postupak pri DORH-u zbog osnovane sumnje da se manipuliralo tijekom procesa odvijanja pripreme za takozvanu ‘Glavnu izbornu skupštinu HSS-a’. Prije svega se to odnosi na svojevoljno mijenjanje sastava Glavnog odbora HSS-a mimo i protiv odredbi Statuta te samim time i manipuliranje rezultatima glasovanja, a posebno se to odnosi na sjednicu Glavnog odbora prije održavanja Glavne izborne skupštine HSS-a. Sve neoborive dokaze smo preko odvjetničkog ureda dostavili DORH-u, svi članovi Glavnog odbora su dali svoje iskaze i proces je u tijeku. Kako dugo će trajati, možemo samo naslućivati“.

Čuđenje nad rješenjem Ministarstva Beljakove je protivnike ponukalo da zaključe kako je samo politički motiv mogao iznjedriti administrativni akt koji prešućuje zahtjeve za revizijom odluka koje potvrđuje. No nitko od Nacionalovih sugovornika, premda su uvjereni da je riječ o politički motiviranoj odluci Plenkovićeva ministarstva, nije to htio ustvrditi i pod vlastitim imenom i prezimenom, jer za svoje tvrdnje nemaju uvjerljive dokaze. No u nizu odluka Beljakove struje, koje protivnici nazivaju protustatutarnima, jednu smatraju naročito bizarnom: onu prema kojoj je, kako tvrde, Glavna izborna skupština HSS-a 30. srpnja 2020. sazvana na temelju odredbi Statuta koje su tek na toj sjednici – trebale biti potvrđene.

No sada, nakon lakonskog rješenja Ministarstva pravosuđa i uprave, Beljakovim protivnicima ostaju tek tri političke mogućnosti, što su priznali i Nacionalu: ustrajati na pravnoj bici, prilagoditi se novoj realnosti i prihvatiti Beljakovu ruku pomirnicu, ili raskinuti veze s vođom kojega smatraju odgovornim za izborni sunovrat stranke te krenuti u neizvjesnu avanturu formiranja nekog novog političkog entiteta. Sve te tri opcije, čini se, kriju više zamki nego obećavajućih prilika.

 

Beljakovim protivnicima ostaju tek tri mogućnosti: ustrajati u pravnoj bici, prihvatiti Beljakovu ruku pomirenja ili raskinuti s njim odnose i krenuti u formiranje neke nove varijante HSS-a

 

Jedini pravni lijek koji je Beljakovim protivnicima preostao jest tužba Upravnome sudu. U sadašnjim političkim okolnostima, kada je nužno početi pripreme za svibanjske lokalne izbore, nastavak spora pravnim putem zasigurno bi dodatno iscrpio stranku i još više srozao njezin rejting, za koji Beljakovi protivnici tvrde kako trenutno ne dosiže ni jedan posto biračke potpore. No povrh toga, u sadašnjim okolnostima, kada je Ministarstvo Beljaku u ruke predalo sve poluge upravljanja strankom, nije čak jasno ni to tko bi to, unutar HSS-a, imao ovlasti odlučiti da se protiv rješenja Ministarstva podnese tužba Upravnom sudu. Pobunjeni HSS-ovci, naime, ne sumnjaju da bi to bilo proglašeno protustatutarnim činom i da bi slijedile suspenzije i stranačke sankcije.

Unutarstranačko pomirenje u sadašnjem se trenutku čini politički najrazumnijom opcijom. Veliko je, međutim, pitanje je li provedivo, kada se zna do koje su mjere poremećeni politički, ali i osobni odnosi unutar HSS-a. Nekoliko valova iscrpljujućih personalnih okršaja u stranci, koja je proteklih mjeseci ostala bez nekoliko viđenijih imena, duboko su poremetili odnose, a sve je kulminiralo neuspjehom na proteklim parlamentarnim izborima. Treba zato tek vidjeti ima li HSS snage da sa sadašnjim predsjednikom zaliječi stranačke i međuljudske rane te da uhvati novi zamah do lokalnih izbora u svibnju.

Treća je mogućnost – konačni razlaz. Ako je suditi prema tvrdnjama Nacionalovih sugovornika, broj Beljakovih protivnika u HSS-u nije bitno manji od broja njegovih pristaša, štoviše. Ako je to točno, nezadovoljnici bi mogli krenuti u formiranje nekog „novog HSS-a“, što je zamisao o kojoj su neki od njih uistinu i razmišljali. No to bi, svjesni su, uzrokovalo nove probleme: od onoga da bi javnost vjerojatno s podozrenjem primila pokušaj naprasnog prekida s dugom i časnom tradicijom HSS-a, ma koliko posljednjih godina bila kompromitirana, do mučnih „brakorazvodnih“ natezanja oko podjele imovine i novih sudskih procesa koji bi, vrlo vjerojatno, izbili između „starog“, Beljakova, i tog nekog „novog HSS-a“.

U HSS-u, dakle, i sve je gotovo, i ništa nije gotovo: nije jasno čak ni to hoće li Beljakovi protivnici 16. siječnja održati „svoju“ stranačku skupštinu, što su bili najavili tri dana prije nego što je rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave stiglo na stranačku adresu. Za to vrijeme, pobjednik Beljak ne oglašava se, a na upit Nacionala da komentira stavove svojih oponenata odgovorio je jednom rečenicom: „Pročitajte upute o pravnom lijeku na rješenje Ministarstva. Na ostalo nemam komentara.“ HSS-u je, dakle, administrativno otvoren put za izlazak iz političkog limba: hoće li stranka njime i krenuti, posve je drugo pitanje na koje, zasad, odgovora nema.

Komentiraj