EPA/OLIVIER HOSLET

BELGIJSKI PREMIJER ‘Nema političke krize u Belgiji’

Belgijski premijer Charles Michel ocijenio je u srijedu da “nema političke krize u Belgiji” kao posljedice katalonske krize, suprotno izjavama svojih flamanskih nacionalističkih ministara sklonih nezavisnosti Katalonije.

“Postoji politička kriza u Španjolskoj ali ne i u Belgiji”, kazao je Charles Michel suočen s paljbom pitanja belgijskih zastupnika.

Prvi put je govorio pred njima od dolaska svrgnutog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta u Belgiju 30. listopada.

Michel je odbio komentirati Puigdemontovo političko djelovanje u Belgiji i dodao da njegov slučaj trebaju razmotriti samo pravosudne vlasti.

“Kao premijer smatram da ne moram davati bilo kakve izjave o pravosudnim pitanjima”, rekao je Michel.

Zastupnici su kritizirali belgijskog premijera zbog načina na koji se odnosi prema katalonskoj krizi i njenom utjecaju na Belgiju, gdje se Puigdemont i četiri njegova suradnika bore protiv izručenja Španjolskoj.

Iako su neki belgijski dužnosnici kritizirali odnos Madrida prema Puigdemonovoj akciji za nezavisnost Katalonije, Michel je rekao da španjolska vlada ostaje njegov partner.

“Imamo sugovornika, to je Madrid”, rekao je Michel.

Španjolska vlada je raspisala izbore za katalonski parlament za 21. prosinca, pošto je 28. listopada smijenila katalonske separatističke lidere i preuzela direktnu upravu nad Katalonijom.

Puigdemont i četvero doskorašnjih katalonskih ministara otišli su 30. listopada u Belgiju, a španjolski sud je 3. studenoga izdao europske naloge za njihovo uhićenje.

Komentiraj