BEČ NOJMAN: “Vučić bi mogao odgovarati za poticanje na genocid”

Zbog svoje izjave iz srpnja 1995. – “Ubit ćemo sto Muslimana za jednog Srbina” – predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “mogao bi odgovarati za kazneno djelo poticanja na genocid”, izjavila je srpska sociologinja i mirovna aktivistica Janja Beč Nojman.

U intervjuu za Al Jazeeru Balkans, ona je podsjetila kako članak 3. Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida propisuje da će se kažnjavati “neposredno i javno poticanje na izvršenje genocida”. “A to je ono čuveno Vučićevo ‘Ubit ćemo sto Muslimana za jednog Srbina’, javno izrečeno u zgradi parlamenta, u srpnju 1995. godine, za vrijeme strijeljanja u Srebrenici“, kazala je Beč Nojman Al Jazeeri Balkans.

Činjenica da je Vučić dobio “gotovo dva milijuna glasova na izborima“ posledica je “šutnje o ratnoj prošlosti u Srbiji“, a rezultati nedavno održanih izbora u Srbiji „govore o glupavosti, ali glupavosti kao nedostatku ljudskosti, a ne nedostatku inteligencije i znanja“.

Beč Nojman kaže kako je Srbija „zemlja koja danas podseća na logor“. „Velika je moć u logoru. Moć onoga koji dijeli juhu na kazanu, pa nekome da samo vodu i krumpir, a nekome da i mesa, nekome po sto eura, a nekome milijunske poslove“. Srbija je, također, “zemlja ekstremnog siromaštva, s ogromnim potencijalom za nasilje”. “Živimo u zemlji u kojoj su sva očekivanja, i kvalitativna i kvantitativna, drastično smanjena, a to jest univerzalna definicija nasilja“, kazala je.

Ocijenila je i da se karakter Srbije kao države može očitati i u odnosu prema pandemiji korona virusa. “Zašto bi manje-više ista ekipa ljudi koja nije imala milosti prema građanima bivše SFRJ imala milosti prema građankama i građanima Srbije?“, retorički je upitala Beč-Nojman u intervjuu za Al Jazeeru Balkans.

Komentiraj