BBC: Smrt kraljice Elizabete trenutak je u kojem je povijest nakratko stala

Autor:

Photo: Twitter

Smrt kraljice Elizabete, vladarice, čelnice i simbola britanske nacije dugih sedam desetljeća, trenutak je u kojem je nakratko povijest stala, objavio je BBC u četvrtak navečer.

Britanska kraljica Elizabeta II. na prijestolju je bila od svoje 25. godine i velika većina Britanaca u svojem životu ne zna drugog vladara.

Umrla je spokojno u četvrtak popodne dvorcu Balmoralu.

Njezina smrt očekivano je izazvala šok u Britaniji. Stotine ljudi već se skupljaju ispred Buckinghamske palače i tuguju.

Posljednja javna dužnost bila joj je dva dana prije smrti kad je imenovala Liz Truss novom premijerkom, svojom petnaestom predsjednicom ili predsjednikom vlade.

Na njezinim palačama i na svim vladinim zgradama zastave su spuštene na pola koplja.

Kraljica Elizabeta II. bila je najstarija vladarica u svijetu i ujedno najdulje na tronu. Vladala je od smrti oca, kralja Đure VI., u veljači 1952. godine.

Sjela na tron u vrijeme Churchilla i Staljina 

Reuters u četvrtak navečer piše da njezinom smrću završava jedno doba, Guardian je naziva “nepromjenjivom veličinom”, a BBC piše da je večeras nakratko povijest stala.

“Iskreno se obavezujem da ću vam služiti, kao što su mnogi obećali da će služiti meni. Cijeli svoj život svim ću se svojim srcem truditi da budem vrijedna vašeg povjerenja”, obećala je svojim ‘podanicima’ nakon krunidbe.

Kraljicom je postala u vrijeme kad Britanija imala pod kontrolom mnogo od svog nekadašnjeg carstva. Zemlja je tada izlazila iz uništenja izazvanog Drugim svjetskim ratom. Premijer je bio Winston Churchill, Staljin je vladao Sovjetskim Savezom, a bjesnio je Korejski rat.

U desetljećima koja su slijedila Elizabeta je svjedočila golemim političkim promjenama i društvenim previranjima i u domovini i inozemstvu. Svjedočila je i turbulencijama u vlastitoj obitelji, posebno razvodu sina Charlesa i prve supruge Diane koji se odvijao pred očima javnosti.

I dok je Britancima ostajala trajan simbol stabilnosti i kontinuiteta u burnim vremenima, Elizabeta je pokušala i prilagoditi drevnu instituciju monarhije modernim vremenima.

“Ona je uspjela modernizirati i evoluirati monarhiju kao nitko”, rekao je njezin unuk, sada prestolonasljednik William.

Rekordi 

Elizabeta je bila četrdeseta na tronu u kraljevskoj liniji koja seže od normanskog vladara Vilima Osvajača koji je osvojio Englesku 1066. godine.

Njezina duga vladavina znači i da je nekoliko puta obarala rekorde za britanske vladare. Kad je nakon 63  godine vladavine premašila dotadašnji rekord svoje praprabake kraljice Viktoriije, izjavila je da je to doseg kojem nikad nije težila.

Njezin brak s princom Philipom trajao je 73 godine, do njegove smrti u travnju prošle godine. Imali su četvero djece Charlesa, Anne, Andrewa i Edwarda.

Nikada nije dala nijedan intervju, što su mnogi kritičari proglasili znakom da je daleka i hladna.

To, međutim, nije mišljenje većine njezinih podanika koji su joj se divili i poštovali je.

“Mislim da će njezina smrt biti golemi šok, više nego što mnogi misle. Mislim da ne pretjerujem da će to biti gotovo neka vrsta nacionalnog živčanog sloma”, kaže povjesničar Hugo Vickers.

Ujedno tvrdi da njezina vladavina neće biti nadmašena.

“Iskreno, da živimo tisuću godina, vjerojatno takvo nešto ne bismo doživjeli”.

OZNAKE: BBC, Elizabeta II

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.