BBC objavio reportažu o postupanju HR policije prema migrantima: “Pretučeni i opljačkani”

BBC je na svojim stranicama objavio reportažu ‘Pretučeni i opljačkani – Kako hrvatska policija čuva svoje granice’. U videu su novinari BBC-a razgovarali s migrantima na granici. Oni tvrde kako ih hrvatska policija tuče, krade im novac te ilegalno vraća natrag u susjednu Bosnu.

BBC razgovara s migrantima koji se nalaze na području graničnog prijelaza Maljevac, preko kojeg tisuće ljudi pokušavaju ući u Hrvatsku. Migranti, neki od njih maloljetnici, u razgovoru s BBC-jem pokazuju modrice i ožiljke na tijelima, tvrdeći da ih hrvatska policija nasilno vraća natrag u Bosnu.

“Tukli su me. Rekao sam im da sam maloljetan… ali oni su me samo nastavili tući”, istpričao je 17-godišnji Mustafa iz Egipta. BBC je razgovarao i s gradonačelnikom Bihaća, Suhretom Fazlićem, koji je kazao da je vidio hrvatsku policiju kako ilegalno tjera migrante u šumi u blizini granice, s bosanske strane.

“Rekao sam im da je to što rade ilegalno. Oni su rekli da imaju svoje naredbe, da su samo obični policajci i da nije na njima da o tome raspravljaju”, izjavio je.

Tu priču potvrđuje i pripadnik hrvatske granične policije koji je pristao razgovarati s BBC-jem pod uvjetom da ostane anoniman. On kaže da je i sam sudjelovao u tri takva slučaja odvraćanja. “Dobio sam naredbe od svojeg nadređenog, a on ih je dobio od svojeg nadređenog. To ide skroz do vrha,” kaže. “Kasnije smo shvatili da je to što radimo pogrešno.”

Ispričao je kako je policajcima naređeno da migrante moraju uhvatiti prije nego što dođu do organizacija za ljudska prava ili bilo kojeg mjesta gdje bi dobili pomoć pri traženju azila.

Neki migranti u videu tvrde da im hrvatska policija, prije nego ih izbaci natrag u Bosnu, ukrade novac i uništi mobitele. I Guardian je, još prije nekoliko mjeseci, prenio razgovore s migrantima koji su tvrdili isto, a slične priče se prijavljuju i organizacijama za ljudska prava.

Video pogledajte OVDJE.

Komentiraj