Osječko-baranjska županija – županija koja raste i razvija se

Autor:

Foto: Osječko-baranjska županija

Brojne aktivnosti i projekti doveli su do rasta BDP-a, povećanja zaposlenosti kao i broja novoosnovanih tvrtki i obrta, a sve je veći interes i stranih investitora za Osječko-baranjsku županiju

I travanj 2024. godine na području Osječko-baranjske županije donosi pozitivne poslovne rezultate. Nastavlja se kontinuirani pad broja nezaposlenih koji u odnosu na prošli mjesec iznosi nešto više od 6%, a krajem ožujka 2024. godine na području Županije bilježi se rekord zaposlenost 93.337 osoba, što je za 1186 osoba više nego u ožujku 2023. godine.

“Županijska uprava poduzima kontinuirane aktivnosti na povećanju zapošljavanja. Između ostalog, provodimo prekvalifikacije dugotrajno nezaposlenih osoba, što doprinosi dodatnom zapošljavanju. Potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja s dosadašnjih 2000 eura povećavamo na 5000 eura, a početkom lipnja bit će objavljeno pet javnih poziva za poticanje razvoja poduzetništva, za čiju je provedbu planirano 361.000,00 eura”, ističe Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Županija provodi niz mjera kao što su beskamatni krediti za mlade poduzetnike, početnike, za žene i za male i srednje tvrtke

U kontinuitetu raste i BDP na području Županije, povećava se zaposlenost kao i broj novoosnovanih tvrtki i obrta, a sve je veći interes i stranih investitora za Osječko-baranjsku županiju. U prilog tome govori i politička stabilnost istoka Hrvatske kao i visoka razina sigurnosti na tom području. Broj novoosnovanih obrta je danas iznad nacionalnog prosjeka i iznosi 11,4% više obrta nego prošle godine. Doprinos razvoju gospodarstva daje i Županija provodeći niz jedinstvenih mjera kao što su beskamatni krediti za mlade poduzetnike, poduzetnike početnike, male i srednje tvrtke te žene poduzetnice. Izrazito dobar odaziv ostvaruje i projekt “Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji” putem kojeg se sufinancira kamata na stambene kredite pa ona, ovisno o poslovnoj banci, često za Slavonce i Baranjce iznosi manje od 1%. Do sada je kroz ovaj projekt na području Županije više od 600 obitelji stvorilo svoj dom.

Prvi Regionalni distributivni centar za voće i povrće u Hrvatskoj otvoren je prošle godine, a taj županijski projekt prepoznala je i Vlada RH | Foto: RDC OBŽ

Povijesno velike investicije

Dolazak američkog giganta Jabila zasigurno će promijeniti gospodarsku sliku Osijeka i Osječko-baranjske županije. U tijeku je izgradnja proizvodnog pogona koji će već do kraja ove godine zapošljavati oko 1500 radnika. Zbog prilagodbe njihovim potrebama Županija je pokrenula niz programa obrazovanja i prekvalifikacija u strukovnim školama, a u suradnji sa Sveučilištem nastoje se osigurati i dodatne upisne kvote studenata za tražena zanimanja.

U poodmakloj fazi je i priprema izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku čija se vrijednost procjenjuje na više od 700 milijuna eura. Novi bolnički kompleks u Osijeku protezat će se na više od 215.000 četvornih metara, imat će šest nadzemnih i dvije podzemne etaže, 1300 kreveta i 38 kirurških dvorana.

Prošle godine dovršen je i prvi u Hrvatskoj Regionalni distributivni centar za voće i povrće. Riječ je o županijskom projektu koji je prepoznala i Vlada RH pa je osim sufinanciranja osječko-baranjskog RDC-a, otvorila i program sufinanciranja takvih centara i za druge županije.

‘Izgradnjom RDC-a stvoreni su i infrastrukturni uvjeti za konkurentnost poljoprivrednika’, ističe Mato Lukić

“Istok Hrvatske ima sve prirodne preduvjete za voćarstvo i povrtlarstvo, a izgradnjom RDC-a stvoreni su i infrastrukturni uvjeti. Popunjenost centra je gotovo stopostotna, a upravo skladištenje u Regionalnom distribucijskom centru pruža mogućnost našim poljoprivrednicima da budu konkurentni na tržištu. I nizom drugih mjera nastavimo osnaživati naše voćare i povrtlare, ali i cijelu našu poljoprivredu koja je ključ opstanka čitavog istoka Hrvatske”, rekao je Lukić.

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije otvoren je s ciljem osnaživanja gospodarske aktivnosti kao preduvjeta otvaranja novih radnih mjesta i već je postao središnja točka gospodarskih događanja na istoku Hrvatske | Foto: Gospodarski centar OBŽ

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije

Izgrađen u svega 20 mjeseci i vrijedan oko 10 milijuna eura, Gospodarski centar OBŽ-a već se u prvim mjesecima poslovanja nametnuo kao središnja točka gospodarskih događanja na istoku Hrvatske. Otvoren je s ciljem osnaživanja gospodarske aktivnosti kao preduvjeta otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnih uvjeta stanovnika istoka Hrvatske te povratka mladih obitelji.

U Gospodarskom centru je prije nekoliko dana održan dvodnevni sajam obrazovanja i mogućnosti, prvi takve vrste na istoku Hrvatske, a pred nama je i prvi Sajam zdravlja i ljepote. Do kraja godine slijedi niz sajmova, kongresa i konferencija pa je kalendar Gospodarskog centra sve popunjeniji. Osim gospodarskom aktivnošću, zgrada Gospodarskog centra privlači pažnju i izgledom.

U kategoriji Javne, kulturne zgrade i infrastruktura BIG SEE Awarda, GC je proglašen pobjednikom u 2024. godini. Najvišim ocjenama ocijenjen je u kriterijima inovativnosti, inteligentnom dizajnu i originalnost, ekološkoj osjetljivosti i održivosti, kulturnoj i društvenoj svijesti te funkcionalnosti.

Centar je nastao praćenjem trendova u gospodarstvu, na inicijativu tadašnjeg župana Ivana Anušića, a osmišljen je i koncipiran kao poslovni park. Nakon izgrađene prve zgrade, u pripremi su i projekti izgradnje Poslovnog tornja za razvoj poduzetništva te novih izložbenih hala za održavanje događanja i drugi sadržaji.

Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije, ističe da se mjere provode radi osnaživanja poduzetništva | Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Europskim novcem mijenja se vizura Osijeka i Osječko-baranjske županije

Najveći trend rasta povučenog novca iz EU fondova, u apsolutnom iznosu na području Republike Hrvatske, ima upravo Osječko-baranjska županija.

Među završenim strateškim projektima uz spomenute su i sustavi navodnjavanja, dva Regionalna centra kompetentnosti srednjih škola u Osijeku, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, izgrađena je Srednja škola Donji Miholjac i 10 nastavno-sportskih dvorana, a tu je i niz strateških projekata gradova i općina.

Nakon uspješne energetske obnove 54 školska i zdravstvena objekta, među kojima su i tri doma za starije i nemoćne osobe, osobito je važan projekt izgradnje I. gimnazije u Osijeku. Na području zdravstva izgrađena je zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema unutar Kliničkog bolničkog centra Osijek, investicija vrijedna 22,5 milijuna eura.

“Naša Županijska uprava je primjer da se unatoč formalno-pravnim limitima kao i ograničenjima koje određuje visina županijskog proračuna, itekako može stvarati poduzetno i poticajno okruženje za razvoj gospodarstva i poboljšanje kvalitete života. Između ostalih aktivnosti imamo 30 različitih mjera i programa sustavne podrške gospodarstvu. U tom smjeru nastavljamo novim fazama ovih projekata i novim projektima koji su u pripremi, a za koje nam je na raspolaganju europski novac”, zaključio je Lukić.

Subjekti s područja Osječko-baranjske županije do sada su sudjelovali u više od 1700 projekta ukupne vrijednosti više od 1,2 milijarde eura. Zajedno s gospodarstvenicima, ministarstvima i Vladom RH, Osječko-baranjska županija proteklih godina sve snažnije raste i razvija se.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.