Bauk: “Napisao sam prijedlog zakona kojim bismo jednostavno ukinuli Europsko tužiteljstvo jer uznemiravaju premijera”

Autor:

17.11.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o aktualnim temema govorioje Arsen Bauk.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dodjelu 19 milijuna kuna Geodetskom fakultetu za 3D snimanja potresom oštećenih objekata bez javnog natječaja, oporba je u ponedjeljak komentirala tvrdnjama da je to pronevjera europskih sredstava i da je EPPO jedina nada u borbi protiv korupcije jer su DORH i USKOK na daljinski premijera.

Zvonimir Troskot (Most) poručio je da ne vjeruje ministrici u Vladi Andreja Plenkovića, koji je zamijenio 28 ministara.

U ovom slučaju ne vjerujem ministrici Nini Obuljen Koržinek; jedina su nada neovisne institucije koje nisu na daljinski premijera Plenkovića, kao što su DORH, USKOK, nego one koje objektivno i neovisno istražuju takve slučajeve, kako bi netko odgovarao što se naše institucije i kompanije koriste za izvlačenje novca, dodao je.

Nažalost, ustvrdio je Troskot, “europski istražitelji jedina su institucija, uz određene novinare i određene oporbene stranke, koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj”.

Bauk

Arsen Bauk (SDP) smatra da se u ovom trenutku neopravdano često postavlja pitanje ‘čije su pare’, a ne ‘di su pare’.

„Premijer bi više volio da je ovaj slučaj u nadležnosti DORH-a nego EPPO-a, pa sam napisao prijedlog zakona kojim bismo jednostavno ukinuli Europsko tužiteljstvo jer uznemiravaju premijera. Čine ga nespokojnim, a on ima drugog i ozbiljnijeg posla, a ne da se bavi time čije su pare, pa vjerujem da će i Vlada prihvatiti taj prijedlog”, ironizirao je Bauk.

“Ja sam govori da je to Tužiteljstvo nastalo političkom voljom njegove Vlade, pa kako je nastalo tako može i nestati, voljom njegove političke većine pa se više neće morati uznemiravati, da ga citiram – ‘nisu oni svete krave’ “, poručio je Bauk.

Vidović Krišto

Karolina Vidović Krišto (OIP) izvijestila je da je Europskoj javnoj tužiteljici Lauri Kövesi uputila dopis, u kojem navodi da Vlada Andreja Plenkovića pokušava prikriti najnoviji slučaj korupcije, u kojem je proračun EU oštećen za 590 tisuća eura.

„Riječ je o isplatama Ministarstva kulture iz Fonda solidarnosti EU Geodetskom fakultetu u Zagrebu, a iz razloga dokumentiranih zlouporaba u tom slučaju, EPPO je otvorio istragu te je vodstvo fakulteta uhićeno. Razmjeri korupcije kojoj su hrvatski građani izloženi vidljiva je u činjenici da je Ministarstvo kulture isplatilo Geodetskom fakultetu oko 800 tisuća eura, a procjena EPPO-a je da je od tih 800 tisuća eura 590 tisuća ukradeno”, tvrdi Vidović Krišto.

Napomenula je da predsjednik Vlade Plenković i ministrica kulture Obuljen-Koržinek kažu da to nisu europska sredstva i da to nije nadležnost EPPO-a. No Vidović Krišto smatra kako su to neistinite izjave i da o tome svjedoče tri dokumenta. „Izvješće o izvršenju Državnog proračunu, Financijsko izvješće Geodetskog fakulteta te Državna revizija Republike Hrvatske utvrdili su da je riječ o europskim sredstvima”, naglasila je.

Tvrdi i da dužnosnicima nije bitno jesu li otuđena sredstva hrvatskih građana ili europskih fondova, već kako im je isključivo bitno da to ne bude u nadležnosti EPPO-a, nego Državnog odvjetništva RH, nad kojim imaju potpunu kontrolu.

Sve oporbene navode na tu temu proteklih su dana i premijer Plenković i ministrica Obuljen Koržinek i Ministarstvo kulture i medija proteklih dana u više navrata odbacili kao netočne i neistinite.

Afera na Geodetskom fakultetu, Jakšić: “Samo je Nina Obuljen Koržinek opstajala što znači da neki faktor postoji”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.