BAŠ DOBAR ŽIRANGO Pogledajte kako umjetna inteligencija radi u rukama kreativaca

Autor:

SUQIAN, CHINA - MAARCH 14, 2024 - OpenAI will officially launch Sora to the public this year, March 14, 2024, Suqian City, Jiangsu Province, China.,Image: 856932834, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except China *** CHNOUT, Model Release: no, Credit line: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Costfoto/ddp USA/Profimedia

Većem broju filmskih redatelja, produkcijskih tvrtki i kreatvnih agencija OpenAI omogućno je pristup Sori, umjetnoj inteligenciji koja tekst pretvara u video. Rezultati su strašni. U svakom smislu te riječi. Od strašno dobro do zaštrašujuće.

Multimedijska produkcijska tvrtka Shy Kids sa sjedištem u Torontu upotrijebila je generativni AI alat iduće generacije kako bi osmislila čudan kratki film o Air Headu (Zrakoglavu), čovjeku koji umjesto glave ima balon.

Kratki film zaista je impresivni primjer tehničkih mogućnosti alata, pokazujući Sorinu nevjerojatnu sposobnost generiranja relativno uvjerljivih i fotorealističnih video snimaka kao odgovor na tekstualni upit.

“Koliko god je Sora sjajna u stvaranju stvari koje se čine stvarnima, ono što nas uzbuđuje je njena sposobnost da napravi stvari koje su potpuno nadrealne”, rekao je redatelj filmića Walter Woodman. “Ovo je nova era apstraktnog ekspresionizma“.

Himera do himere

Drugi kratki film koji je prikazao OpenAI naglašava kako se Sora također može koristiti za generiranje videa sa zastrašujućim rezultatima. Digitalni umjetnik Don Allen III, koji je započeo svoju karijeru u DreamWorks Animationu, napravio je isječke grotesknih životinjskih hibrida za svoj pseudodokumentarac pod nazivom Beyond Our Reality (Iza naše realnosti).

U kratkom isječku od 90 sekundi pojavljuje se mnoštvo himera, od “žiranga”, nečastivog križanca žirafe i flaminga, do “kitotnice”, kita sa zastrašujućim krakovima hobotnice.

Iako su kratki filmovi impresivni, već smo vidjeli neke očigledne nedosljednosti u Sorinim snimkama koje je OpenAI podijelio, što sugerira da tvrtka možda pretjerano oglašava realne mogućnosti alata u stvarnom svijetu birajući posebno dojmljive primjere.

Prema nedavnom intervjuu u Wall Street Journalu, OpenAI se nada da će javno objaviti Soru “krajem godine”. Ali tko će imati pristup i kada još uvijek je nejasno, pogotovo ako se uzme u obzir koliko resursa zahtijeva renderiranje UI videa.

Još jednom napominjemo: svi videi u ovom članaku nastali su na temelju tekstualnih uputa prema kojima je Sora generirala snimke.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.