Banožić za šefa VSOA-e želi generala čiji su vojnici gradili parkirna mjesta za franjevce u Vinkovcima

Nakon serije otkrića o pranju novca u VSOA-i zbog kojih je prije tri mjeseca smijenjen šef te agencije Ivica Kinder, Nacional otkriva da ministar obrane Mario Banožić želi dogovor s predsjednikom Zoranom Milanovićem o novom ravnatelju

Ministar obrane Mario Banožić želi na čelu Vojne sigurnosno obavještajne agencije vidjeti generala Miju Validžića. To su Nacionalu potvrdila dva neovisna izvora bliska Vladi, od kojih jedan navodi da je to jedini razlog zbog kojeg je tijekom prošlog tjedna ponovo aktualizirana već poodavno otvorena tema povezana s aferom dnevnice u VSOA-i, koju je još u prvoj polovici prošle godine otkrio Nacional.

Validžić je osoba od Banožićeva velikog povjerenja, a izvor blizak Vladi napominje kako je njegovo unaprjeđenje svojedobno prihvatio i predsjednik Zoran Milanović, čija je suglasnost, osim one premijera Andreja Plenkovića, nužna za Validžićevo imenovanje na funkciju novog ravnatelja umjesto Ivice Kindera.

Banožić se nada da bi Validžić mogao biti prihvaćen jer se Milanović nije protivio njegovu unaprjeđenju u čin brigadnog generala u svibnju 2022.

Štoviše, upravo je Validžić bio taj koji se u ime promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih zahvalio u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske na svečanoj akademiji u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” održanoj u Ministarstvu obrane.

Nacional je još 19. srpnja prošle godine otkrio da su djelatnici Vojne obavještajne agencije nezakonito prisvajali novac sa službenih putovanja. FOTO: Nacional

Tada se on kao zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade obratio prisutnima rekavši i sljedeće:

“To je poziv koji znači da smo uvijek spremni služiti svome narodu i spremni na obranu domovine, ali da ipak veseli činjenica kad su trud i zalaganje prepoznati. Iza naoružanja, zrakoplova i tenkova ipak smo samo ljudi i veseli nas kad nadređeni prepoznaju naš trud i zalaganje. Ovo je dodatna motivacija. Zahvaljujem u ime svih pohvaljenih i nagrađenih, a posebno čestitam pripadnicima brigada na zasluženim priznanjima“.

Validžić je na nacionalnoj razini i čelnik ustrojbene jedinice JOT 2, koja unutar sebe ima obavještajne djelatnike. On je tijekom 2018. preuzeo dužnost zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade nakon što je dotadašnji zapovjednik Denis Tretinjak imenovan načelnikom Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga. Validžić je u veljači 2022. javno istupio i za Novu TV komentirao angažman vojnih snaga u nekim civilnim projektima, nakon što je pažnju novinara te televizije privukao njihov angažman u gradnji nasipa, gašenju požara, pomaganju u obnovi i slično. Validžić je tada izjavio kako vojska nema kontakata s političarima, nego reagira na zapovijedi. A Mario Banožić naredio im je, među ostalim, izgradnju parkirnih mjesta za franjevce u njegovim rodnim Vinkovcima. Ali to Validžić nije htio detaljnije komentirati, nego je istaknuo kako su vojnici proteklih deset godina na terenu bili stotinjak puta te da je više od polovice zapovijedi potpisao bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Da se Validžić nalazi među Banožićevim favoritima za budućeg ravnatelja VSOA-e Nacional je objavio još u rujnu 2022.

Tehnički gledano, kandidata za ravnatelja VSOA-e predlaže Ministarstvo obrane, a uz prethodnu suglasnost saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, ključni detalj oko imenovanja je supotpis predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Ako se njih dvojica ne usuglase oko predloženog kandidata, neće biti ništa od njegova imenovanja. To usuglašavanje zasad još uvijek nije na vidiku, ali je Jutarnji list sredinom prošlog tjedna objavio tekst s više već od ranije poznatih činjenica o toj aferi, usputno napominjući kako Banožić ima svog kandidata, ali u tekstu ime tog kandidata nije spomenuto.

General Mijo Validžić, zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade, osoba je od velikog povjerenja ministra obrane Marija Banožića koji se nada da bi predsjednik Milanović mogao prihvatiti njegove imenovanje na mjesto šefa VSOA-e. FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Nacional je u rujnu 2022. kao Banožićeve potencijalne kandidate spomenuo još i brigadire Željka Ljubasa i Tomislava Krpana, dok se kao potencijalni Milanovićev kandidat spominjao Damir Stručić, bivši djelatnik VSOA-e, angažiran na Hrvatskom vojnom učilištu, kojem je 13. rujna 2010. prestala služba u VSOA-i. U rješenju o prestanku njegove službe navodi se kako je prije donošenja tog rješenja utvrđeno da je Stručić nesavjesnim obavljanjem poslova i povredom propisa kojima se uređuje rad VSOA-e onemogućavao obavljanje poslova iz djelokruga rada VSOA-e.

Rotacija na vrhu VSOA-e očekuje se nakon što je Nacional tijekom ljeta 2022. otkrio veliki financijski skandal koji se nastojao zataškati. Veći broj zaposlenika VSOA-e, kako je javio Nacionalov izvor, pronevjerio je novac lažirajući troškove, nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Isti izvori naveli su da je tako nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna. Otkrio je to Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i to prilikom rutinske kontrole, ali ispostavilo se da se sve pokušalo zataškati. Potvrdila su to još tada Nacionalu čak četiri neovisna izvora koja su i navela da su spomenuta zbivanja barem djelomično razlog zbog kojeg bivšem zamjeniku ravnatelja VSOA-e Ivici Komljenu zvanom Baća nije produžen mandat.

U ljeto je Nacional pisao kako se sumnja da im je vodstvo VSOA-e, i to najmanje jedan od pomoćnika ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, toleriralo lažno prikazivanje troškova za putovanja u vojne misije i da višak novca zadržavaju za sebe.

UVNS je rezultate nalaza bio dužan dostaviti DORH-u na daljnje postupanje, kako bi DORH otvorio istragu, ali tada niti UVNS, niti DORH nisu potvrdili je li nalaz poslan DORH-u i jesu li oni otvorili izvide ili istragu protiv vodstva i djelatnika VSOA-e.

Validžić je na nacionalnoj razini i čelnik ustrojbene jedinice JOT 2, koja unutar sebe ima obavještajne djelatnike, a na dužnosti zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade je od 2018.

Jedan od izvora bliskih VSOA-i tada je rekao:“Utvrđeno je da je veliki broj zaposlenika nenamjenski trošio sredstva, a sve je potpisao ravnatelj. Ured vijeća za nacionalnu sigurnost obavijestio je o rezultatima nadzora i ravnatelja VSOA-e Ivicu Kindera i tražio da ‘ukloni nedostatke’. Međutim, ovdje nije riječ o tome da treba ‘ukloniti nedostatke’, već o tome da je UVNS o svemu trebao izvijestiti DORH koji bi trebao provesti istragu.”

Ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, nakon što ga je šef UVNS-a Franjić izvijestio o rezultatima nadzora, zadužio je jednog od svojih pomoćnika da sve istraži jer, navodno, on o tim pronevjerama nije imao saznanja.

“Kad je Kinder zadužio jednog od svojih pomoćnika da sve istraži, djelatnici su se počeli sami javljati te su neki od njih već i priznali što su učinili i službeno potpisali priznanja”, rekao je jedan od sugovornika iz vojno-obavještajnih krugova.

Jedna od struja iz vojno-obavještajnih krugova čak nije skrivala svoj stav da nije točno da šef VSOA-e Ivica Kinder nije ništa o svemu znao, već tvrdi:“U VSOA-i je izbila velika afera jer je Kinder sa svojih sedmero najbližih suradnika otuđio sredstva za posebne namjene u milijunskim iznosima, a bez valjanog radnog i dokumentacijskog pokrića.”

Predsjednik Zoran Milanović svojedobno je prihvatio unaprjeđenje Mije Validžića, a njegova je suglasnost, uz onu premijera Plenkovića, nužna za njegovo imenovanje za ravnatelja VSOA-e. FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Do konca godine u tijeku Uskokovih izvida povezanih s tom aferom unutar VSOA-e izrečene su četiri suspenzije te je podijeljeno pet otkaza. Osim toga, neke su osobe povučene iz međunarodnih misija. Izvor blizak VSOA-i o tomu je još koncem 2022. izjavio:

‘’To je izravna posljedica Uskokovih izvida. Unatoč tomu, Ivica Kinder i dalje dolazi na posao, jer službeno nije razriješen, iako mu je predsjednik Milanović zbog te afere uskratio povjerenje. Kinder i dalje potpisuje kadrovska rješenja i tako pridonosi dodatnoj komplikaciji unutarnjih odnosa u agenciji.’’

Izvor blizak Vladi navodi kako Kinder želi osobno dati na uvid sve dokumente koje istražitelji žele vidjeti u kontekstu te afere te da će prestati dolaziti na posao u trenutku kada mu takva odluka bude potpisana.

Nacional je još u listopadu objavio detaljnu shemu koja otkriva tko je sve, s kojih razina unutar tog sustava i zbog čega pod sumnjom da je bio involviran u sporna zbivanja. Popis tih osoba precizno je otkrio i razmjere zataškavanja te afere. Spomenuti popis otkriva i kako apsolutno nije točno da Kinder za nezakonitosti nije znao, nego se pokazuje da on nije jedini iz vrha VSOA-e koji je sporne troškove odobravao i parafirao – znajući, po svemu sudeći, bit problema.

Validžić je izjavio kako vojska nema kontakata s političarima, nego reagira na zapovijedi. A njegovi vojnici sudjelovali su u gradnji nasipa, parkirnih mjesra, gasili požare i pomagali u obnovi

Prema navodima iz sheme dostavljene Nacionalu, najmanje sedmero djelatnika VSOA-e pod sumnjom je za sudjelovanje u nezakonitom prisvajanju novca od putnih naloga. Pod takvom sumnjom nalaze se brigadir Renato Radočaj, voditelj ispostave VSOA-e u Karlovcu, državni službenik Drago Kordić, voditelj ispostave VSOA-e u Osijeku, pukovnik Danijel Martinović, stožerni narednik Tomislav Šicel, državna službenica Ana Jakšić Jelača i državni službenik Tomislav Ramčić.

Izvor blizak VSOA-i koji je dostavio te informacije naveo je da tom popisu treba pridodati i satnicu Tihanu Katavić, ali da je ona pod pritiskom situacije detaljno ispričala tko je sve sudjelovao u spornim radnjama. Drugim riječima, ona je, po svemu sudeći, postala svjedok pokajnik pa bi mogla imati i drugačiji tretman.

To su ukratko pojedinci koji su pod sumnjom da su pronevjerili novac lažirajući troškove, nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Tako je nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna, i to najvećim dijelom tijekom službenih putovanja u Poljsku, Libanon i Litvu. Prošli tjedan tek fragmenti tih informacija bez navođenja identiteta protagonista afere ponovo su objavljeni u Jutarnjem listu. Izvor blizak Vladi navodi kako je moguće da je Banožić zainteresiran da se napravi u tom kontekstu dodatni pritisak kako bi se situacija unutar VSOA-e pokušala donekle vratiti u normalno stanje te kako bi pokušao na njeno čelo staviti kandidata kojeg on preferira.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]