Banožić stavljen u induciranu komu, a nalaz alkotesta bio je negativan

Autor:

07.11.2023., Zagreb - Konferencija Dan hrvatske obrambene industrije odrzana je u Mozaik Event Centru. ministar obrane Mario Banozic Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Zdravstveno stanje dojučerašnjeg ministra obrane Marija Banožića, koji je proteklog vikenda skrivio tešku prometnu nesreću kada je u cik zore na cesti kod Vinkovaca po magli pretjecao kamion i usmrtio 40-godišnjeg Gorana Šarića, izuzetno je teško te je zbog ozljeda glave tijekom ponedjeljka on stavljen u induciranu komu u osječkoj bolnici, doznaje Nacional. Pored toga, Banožić ima prijelom noge na nekoliko mjesta, prijelom nekoliko rebara, nagnječenje prsišta s oštećenom prsnom kosti te ozbiljnu poderotinu donje usne.

U ponedjeljak u večernjim satima Nacional je doznao da su rezultati analize njegove krvi i urina pokazali kako u uzorcima izuzetim nakon nesreće nije bilo nedopuštene razine alkohola ili drugih opijata. Ti uzorci poslani su na vještačenje u Centar „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Taj demantira glasine da je Banožić u vrijeme sudara bio u alkoholiziranom stanju i da je državni vrh s time odmah bio upoznat te da je upravo to razlog što ga je Andrej Plenković razriješio s dužnosti ministra obrane u rekordnom roku, nakon samo osam sati. I s druge strane, potvrdio navode izvora bliskih Banožiću koji tvrde da on nikada nije bio previše sklon alkoholu i da su njegov glavni porok kubanske cigare kojima se volio hvaliti pred društvom, kao i lov kao aktivnost u kojoj je bio vrlo strastven.

No nedvojbeno je da je dan i noć uoči nesreće on bio prisutan na jednoj vinskoj fešti u obližnjem Iloku, gdje se navodno dulje zadržao i gdje je u širem društvu vladalo vrlo dobro raspoloženje. Neslužbeni izvori tvrde da ga je kući odvezao službeni vozač, da bi se u subotu rano ujutro on probudio i sam sjeo za volan svog starog terenca kojim je potom izazvao sudar i usmrtio 40-godišnjeg Šarića, koji se svojim vozilom kretao u suprotnom smjeru.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak prijepodne upitan je o informacijama da je njegov ministar obrane u trenutku nesreće imao prisutan alkohol u krvi, no izjavio je da o tome ništa ne zna. Jedino što zna, dodao je, jest da je Banožića službeno poslao u Slavoniju na proslavu Dana Vukovarsko-srijemske županije, gdje je bio njegov izaslanik.

Tamošnja policija i Državno odvjetništvo njega su nakon preliminarne istrage osumnjičili za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, ali počinjene u nehaju, što je najblaži oblik tog kaznenog djela u prometu. Objašnjava se da je pretjecao kamion ne uvjerivši se da je to moguće sigurno učiniti te je tako izazvao sudar, a olakotna okolnost mu je što je na tom mjestu na cesti pretjecanje je dozvoljeno. S druge strane, bilo kakva prisutnost alkohola u krvi znatno bi mu otežala pravnu poziciju. Portal Telegram dovodi u pitanje vrijeme uzimanja uzorka Banožićeve krvi, te citira izvore prema kojima mu je krv uzeta u Osijeku, a ne u vinkovačkoj bolnici, što je pridonijelo smanjenju razine alkohola u Banožićevoj krvi, koja je prema toksikološkoj analizi iznosila 0,21 promila. Prisutnost nedopuštene razine alkohola u krvi isključila bi nehajno postupanje iz kvalifikacije kaznenog djela za koje će Banožića teretiti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.