Banožić Renatu Sabo upozorio da do izbora ne želi nikakve skandale: “Svi u Državnim nekretninama moraju biti ‘kuš’!”

Zviždačica iz Državnih nekretnina Maja Đerek prošlog je tjedna dopunila kaznene prijave koje je podnijela protiv bivše šefice tvrtke Državne nekretnine Renate Sabo i drugih odgovornih za nezakonito pogodovanje ministru Mariju Banožiću. No, ovaj put prijavila je i samog Banožića.

Ministar obrane Banožić tako je i službeno kazneno prijavljen zbog niza malverzacija u doba kada je obnašao dužnost ministra državne imovine. U središtu ove kaznene prijave nalazi se pogodovanje zagrebačkoj poduzetničkoj obitelji Rodić u slučaju nekoliko državnih prostora u središtu glavnog grada. Riječ je o aferi koju je Nacional prvi otkrio još u studenom prošle godine.

Izvor s neposrednim saznanjima o spornom sastanku u Ministarstvu državne imovine, u čiji posjed je ovog tjedna došao Nacional, ispričao je kako se Banožić na spomenutom sastanku derao na Renatu Sabo, koja je u međuvremenu smijenjena s čela Državnih nekretnina.

Kako je ispričao izvor za Nacional, na Renatu Sabo Banožić se derao jer je ‘baš sada izabrala zapečatiti prostore i upozorio je da do izbora ne želi nikakve skandale i da svi u ovoj državnoj tvrtki moraju biti ‘kuš”.

“Doslovno tim riječima, spominjao je i ‘kaubojske metode’. Nije želio slušati nikakve argumente zašto su prostori uopće zapečaćeni, nije ga zanimao milijunski dug stranaka koje su ih koristile, a čak je prijetio da će protiv Državnih nekretnina osobno pokrenuti neke postupke”, rekao je izvor Nacionala.

Podsjetimo, koncem travnja Vlada na zatvorenom dijelu sjednice nije podržala Renatu Sabo za novi mandat, već je za direktoricu tvrtke Državne nekretnine predložila Mirelu Habijanec.

Nacional je u nizu tekstova iscrpno pisao o radu Renate Sabo, razotkrivši, među ostalim, da nije ispunjavala uvjete za posao direktorice Državnih nekretnina. Iako se Sabo prijavila na natječaj te je pozvana na razgovor, na kraju nije ušla niti u uži krug od šest kandidata koje je Vladi predložio nadležni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Paladina.

U ekskluzivnom intervjuu Nacionalu, Maja Đerek je otkrila kako je ministar obrane Mario Banožić sa Sabo osobno odabrao državni stan koji će dobiti i u koji je kasnije uložen velik novac kako bi se obnovio. Pritom su djelatnice Državnih nekretnina, prema svjedočenju Maje Đerek, za ministra Banožića navodno morale kupovati jastučiće, peglu, ukrasne biljke i ostali dekor.

A upravo zbog dodjele tog stana Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa početkom ožujka pokrenulo je postupak protiv Banožića. “Protiv ministra Marija Banožića donesena je jednoglasna odluka o pokretanju postupka zbog moguće zlouporabe položaja, a radi se o stanu kojeg koristi ministar koji si je sam dodijelio od 90 kvadrata”, izjavila je tada predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

>> Zašto je Banožić intervenirao za tri poslovna prostora u srcu Zagreba i uoči izbora vikao na podređene da otpečate lokale velikim dužnicima
>> BANOŽIĆ KAZNENO PRIJAVLJEN: Samo pomažući obitelji Rodić oštetio je državu za najmanje milijun kuna

Cijeli tekst o kaznenim prijavama protiv ministra Banožića autora Damira Petranovića pročitajte u novom Nacionalu

Komentiraj