Banožić o nabavi borbenih aviona Rafale: “Dobivamo ih iduće godine. MiG-ove koje imamo ne bih nazvao muzejskim primjercima”

Autor:

Photo: HRT

Ministar obrane Mario Banožić jutros je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” govorio o nabavi vojnih zrakoplova Rafale. Naglasio je da će hrvatsko nebo “jedan kratki period” biti pokriveno u suradnji s Italijom i Mađarskom. Također je rekao i da, ako je nekoga oštetio, neće prihvatiti subvencionirani kredit preko APN-a koji mu je odobren.

Upitan kada će prvi polovni francuski borbeni zrakoplovi biti isporučeni i od kada će čuvati hrvatski zračni prostor, Banožić je rekao da će se prvi Rafalei pojaviti u 2024. godini.

“Računamo da će infrastruktura biti gotova do kraja prvoga kvartala, iza toga dolaze prvi Rafalei i oni će imati svoju dinamiku isporuke. Mislim da posljednji dolaze u prvom kvartalu 2025. godine”, rekao je ministar.

Naveo je da se piloti i tehničari obučavaju u zrakoplovnim bazama u Francuskoj.

“Na taj način do 90 ljudi ćemo izgraditi”, rekao je Banožić.

Muzejski primjerci

Rekao je i kako HV-ove MiG-ove ne bi nazvao muzejskim primjercima.

“Oni su služili Hrvatskoj vojski, služe i danas. Naravno da imaju svoj rok trajanja i zato smo krenuli upravo u nabavku Rafalea”, dodao je.

Rekao je da će, s obzirom na prijelaz s MiG-ova na Rafale te činjenicu da su piloti i tehničari na obuci, “jedan kratki period” hrvatsko nebo biti pokriveno u suradnji s partnerskim zemljama.

“U tom periodu moramo biti pokriveni, odnosno ići će se u suradnju s našim partnerskim zemljama. U ovom slučaju to su Italija i Mađarska, koje su nam ovdje najbliže. I naravno da se to događa sve u suradnji sa zapovjednikom na NATO-razini i na taj način upoznati smo svi što radimo kao NATO-članica, odnosno, hrvatsko nebo bit će pokriveno”, naveo je Banožić.

“Riječ je o stanju pripravnosti koje RH u ovom trenutku ne košta ništa”, rekao je. Nije htio precizirati koliko će točno to razdoblje trajati.

Donacija Ukrajini

Osvrćući se na donaciju helikoptera Ukrajini, Banožić je ponovio podršku toj zemlji izloženoj ruskoj agresiji.

“Oni trebaju pomoć, mi znamo kako je nama bilo za vrijeme Domovinskog rata”, poručio je.

Subvencionirani kredit

Banožić je komentirao i subvencionirani kredit preko APN-a koji mu je odobren. Rekao je da nije dobio odgovor Agencije.

“Nisam dobio odgovor i dok ne dobijem odgovor neću ni ući u taj dio. Ono što moram odgovoriti kao suprug i kao otac je da, jednostavno – ako sam nekoga oštetio, ja ovo neću prihvatiti”, poručio je.

Povećanje naknade za vojnike u obrani od poplava

Komentirajući situaciju s poplavama, Banožić je rekao da je Hrvatska vojska još jednom pokazala spremnost i brzinu odgovora na izazove te da daje izniman doprinos u obrani od poplava. Rekao je i da je donio odluku o stopostotnom podizanju naknade za sve hrvatske vojnikinje i vojnike koji su uključeni u obranu od poplava.

“Debeljak pogrešno informira javnost”

Komentirao je i DORH-ovo istraživanje izgradnje obalno-ophodnih brodova, za koje je Banožić rekao da su trebali biti isporučeni HV-u još 2018. godine. Izgraditelj je BSO, dio Brodosplita, u vlasništvu Tomislava Debeljaka.

Banožić je naveo da su produžavani rokovi i potpisani aneksi, te da je u zadnjem zatraženo i dobiveno maksimalno povećanje cijene od 10 posto uslijed promjene cijene energenata, materijala, rada i tako dalje.

“Nakon toga potpisanog ugovora Debeljak je počeo tražiti nekakve nove uvjete koji apsolutno nemaju nikakvo utemeljenje. Štoviše, počeo je dovoditi u pitanje vlasništvo brodova koje uopće nije upitno”, rekao je ministar, dodajući kako je DORH jasno dao do znanja da upis brodova koje Debeljak spominje nije imao nikakvu zakonitu podlogu.

“Pomorski zakonik jasno kaže da brodovi koji se grade za vojsku, kad su u izgradnji, ne mogu biti ničije drugo vlasništvo nego vlasništvo RH”, rekao je Banožić.

Dodao je da je sve što traži od Debeljaka da se jasno očituje je li u stanju završiti brodove, bez “ucjenjivanja i traženja još novaca”. Rekao je i da je jedna od opcija da se brodovi dovrše u nekom drugom brodogradilištu. Banožić je također rekao da MORH nema apsolutno nikakvog duga prema Brodosplitu. Reagirajući na Debeljakovu tvrdnju da nema dijaloga od strane ministarstva Banožić je rekao da vlasnik Brodosplita “pogrešno informira javnost” te da je to “apsolutno neistina”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.