Banožić: “Neću povući svoju odluku i ne mislim se ponašati kao Milanović”

Ministar obrane Mario Banožić reagirao je na priopćenje iz Ureda predsjednika RH u kojem se tvrdi da on laže, kao i na današnje izjave Zorana Milanovića.

“Neću povući ni poništiti svoju odluku o umirovljenju brigadira Elvisa Burčula”, kazao je za Jutarnji list ministar obrane Mario Banožić.

“Nemam namjeru raditi štetu Hrvatskoj vojsci svojim izjavama. Tada bih se ponašao kao on. Svjesno radi pritisak na zapovjednike od prvog dana. Ovo je samo rezultat svega. Vojnici imaju svoj život i vojni put, oni su Hrvatska vojska. Ne Predsjednikova vojska”, pojasnio nam je ministar obrane.

Ova izjava ministra obrane uslijedila je nekoliko sati nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović ultimativno zatražio povlačenje odluke o umirovljenju bivšeg zapovjednika Počasno zaštitne bojne, a u suprotnom će, nagovijestio je, blokirati sve odluke Vlade za koje ima ovlasti.

Priopćenjem se oglasio i Ured predsjednika u kojem su među ostalim napisali: “Ministar obrane Mario Banožić nastavlja iznositi neistine kako bi opravdao svoju odluku o prijevremenom umirovljenju zapovjednika PZB-e. Umjesto da objasni javnosti zašto je jednog uzornog, odlikovanog i najbolje ocijenjenog časnika HV-a preko noći potjerao iz vojske, ministar Banožić iznosi sljedeće laži.”

 

Prepucavanja na vrhu

Podsjećamo, predsjednik Zoran Milanović u srijedu rekao da je protiv odluke o umirovljenju vojnog brigadira Elvisa Burčula, o kojemu je odlučio ministar obrane Mario Banožić te kako ista “predstavlja grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga”.

Danas je ponovno komentirao sukob s Vladom  vezi umirovljenja brigadira te je poručio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da će početi sve blokirati ukoliko Banožić ne povuče odluku o umirovljenju.

Plenković mu je odgovorio kako on osobno nije sugerirao bilo koju odluku vezanu uz časnike i ostale u Hrvatskoj vojsci. “Ne miješam se i ne kanim se miješati. Ova cijela tirada očito zbog juga, ta nakupina teških optužbi i insinuacija besprizorna je, netočna, bezobrazna”, poručio je Plenković.

Ubrzo je iz Ureda Predsjednika stiglo priopćenje u kojem se tvrdi da ministar Banožić “laže”,nakon kojeg je uslijedilo priopćenje MORH-a.

Nakon Ureda Predsjednika priopćenje poslao i MORH: “Očito je da ne poznaju zakonske propise”

 

 

 

 

Komentiraj