Banksy objavio novu sliku, podržao pokret ‘Black Lives Matter’

Jedan od najpoznatijih anonimnih umjetnka i društvenih kritičara Banksy, objavom na društvenoj mreži Instagram podržao je pokret ‘Blac Lives Matter’ novom slikom i oštrom porukom: “Obojene ljude sustav je iznevjerio”.

Tijekom posljednja dva tjedna ovaj je pokret gotovo zavladao svijetom, prosvjedi protiv rasizma brojniji su svakog dana, nakon što je bijeli policajac ubio Afroamerikanca Georgea Floyda 25. svibnja.

Najnovije djelo Banksyja dočarava kako je Floydova smrt potresla Ameriku. Na slici je uokvirena fotografija crne figure sa svijećom i buketom cvijeća. Iznad fotografije je zastava SAD-a koju je zapalio plamen svijeće.

“Prvo sam mislio da moram šutjeti i slušati Afroamerikance oko ovog pitanja. Ali, zašto bih to napravio? To nije njihov problem. To je moj problem”, napisao je u objavi umjetnik.

“Obojene ljude sustav je iznevjerio. Bijeli sustav. Kao kada pukne cijev u stanu pa poplavi stan ispod. Manjkavi sustav zagorčuje njihove živote, ali nije njihov posao popravljati ga. Ne mogu to, nitko ih ne želi pustiti u stan iznad”, slikovito je opisao Banksy.

Komentiraj