Vladajuća španjolska Narodna stranka desnog centra i najveća oporbena stranka Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dogovorile su organiziranje prijevremenih parlamentarnih izbora u Kataloniji u siječnju, nakon što na snagu stupi članak ustava koji omogućuje Madridu preuzimanje kontrole nad katalonskom vladom, javlja HRT.

To je potvrdila članica PSOE-a i nekadašnja ministrica kulture Carmen Calvo gostujući u jutarnjem programu španjolske javne televizije TVE. Calvo je u ime socijalista pregovarala s vladajućom strankom premijera Mariana Rajoya. PSOE i Narodna stranka mijenjaju se na vlasti u Španjolskoj gotovo 40 godina.

Članak 155. je jedini izlaz kojeg nam dopušta ustav i koji će nam vratiti smirenost. Vlada neće suspendirati autonomiju Katalonije, nego onemogućiti zagovornike nezavisnosti, koji su regionalnu vladu pretvorili u oruđe za odcjepljenje, da nastave dalje raditi ovo što rade, rekla je Calvo.

Sutra će se u Madridu sastati španjolski ministri koji bi u parlament trebali uputiti prijedlog mjera iz članka 155. koji središnjoj vladi dopušta preuzimanje administracije u Kataloniji kako bi ona poštivala odredbe španjolskog ustava.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau rekla je kako je to tipka kojom će zakomplicirati situaciju, stvoriti puno tenzija. Vođa PSOE-a Pedro Sanchez najavio je u svojoj predizbornoj kampanji micanje Rajoya s vlasti, a sada s njim dogovora ovo umjesto da bude najveći zagovornik dijaloga, istaknula je Colau. Ona napominje da je jedino rješenje dijalog između španjolske i katalonske vlade.

Civilna garda nastavlja s upadima, građani dižu novac iz banaka

Španjolska civilna garda, koja je jučer upala sa sudskim nalogom u policijsku postaju u katalonskom gradu Lleidi, danas je ušla u Tehnološki i informacijski centar (CTTI) katalonske vlade. Traži dokumente, odnosno zabilježenu komunikaciju, kojom bi dokazala kako katalonska policija namjerno, po nalogu katalonske vlade, nije htjela onemogućiti stanovnike da glasuju na referendumu o nezavisnosti kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud.

Zaposlenici su se okupili u prosvjedu ispred zgrade razvukavši žuto-crvenu katalonsku zastavu. Jutros su građani Katalonije počeli podizati novac sa svojih računa u bankama La Caixa i Sabadell u znak prosvjeda jer su te banke odlučile premjestiti sjedišta. La Caixa je  premjestila urede u Valenciju, u susjednu autonomnu pokrajinu, dok je Sabadell prebacio sjedište u u grad Alicante, također u istu pokrajinu, a namjerava ga konačno prebaciti u Madrid.

Za sutra u 17 sati najavljena su masovna okupljanja koja organizira oko 80 katalonskih organizacija.

Komentiraj