Banka pere ruke! Menadžer i direktor BKS Banka falsificirao bankovne garancije vrijedne 54 mil. eura

Direktor tvrtke Gracom Development iz Zagreba Ante Huljev tvrdi kako mu je BKS Bank odbila isplatiti tri milijuna kuna temeljem bankovnih garancija koje je sama izdala prije četiri godine, a za koje danas tvrdi da su – krivotvorene. Prema onome što nam je Huljev rekao i potvrdio dokumentacijom, njegova je tvrtka početkom 2018. godine posudila iznos od 400.000 eura, odnosno oko tri milijuna kuna, dvjema građevinskim tvrtkama – Zagreb Gradnja i Zagreb-Beton – koje su u Zagrebu gradile stanove, a za svoju posudbu od podružnice BKS-a u Zagrebu dobio je dvije bankovne garancije. Obje garancije izdane su s obvezom plaćanja Banke “na prvi poziv” i “bez prigovora”.

Iz banke mu je odgovoreno da banka odbija isplatiti novac jer su obje bankovne garancije, koje je izdao i potpisao tadašnji glavni menadžer i direktor hrvatske podružnice Tihomir Zadražil, krivotvorene. Bivšeg menadžera i direktora banka je prijavila i DORH-u.

Huljev tvrdi da on kao klijent nije mogao znati da garancije koje dobiva nisu valjane.

“U siječnju 2018. došao sam u službenu podružnicu BKS Banka u Rijeci kako bih preuzeo garanciju koja je bila tiskana na službenom memorandumu, sa zaglavljem banke, originalnim pečatom i potpisom glavnog menadžera i direktora podružnice Zadražila. Garancija je, po svemu, bila službeni dokument, pisana je u formi koja potpuno zadovoljava zakonsku formu financijskog instrumenta bankovne garancije, preuzeta je u njihovoj poslovnici od ovlaštene osobe – menadžera banke i nisam imao nikakva razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost. Pa nisam je dobio načrčkanu na komadu praznog papira i nisam je preuzeo inkognito u nekom kafiću! Garanciju sam dobio u banci, po svim pravilima bankarskog poslovanja“, kategoričan je Huljev.

Dodaje da on nije usamljen i da su u sličnoj situaciji još neke tvrtke koje su također, obrativši se istoj banci u dobroj vjeri, zauzvrat dobile krivotvorene garancije koje sada ne mogu naplatiti.

No u BKS Banku nisu bili voljni otkriti koliko je takvih slučajeva, odnosno koliko je tvrtki zatražilo isplatu sredstava temeljem krivotvorenih garancija za koje je odgovoran njihov djelatnik. U banci se pozivaju na “pravne razloge” zbog kojih, kažu, ne mogu dati podatke o konkretnim tvrtkama “koje navodno imaju slična potraživanja”, no napominju da “BKS Bank takve upite ne ostavlja bez odgovora”. Huljev kaže da je Tihomir Zadražil svojim pronevjerama i izdavanjem lažnih garancija BKS Banku, odnosno njihovim klijentima, nanio štetu od oko 54 milijuna eura.

VIŠE PROČITAJTE U NOVOM BROJU NACIONALA

Komentiraj