BANDIĆ: “Ja ne znam o čemu pričate. GUP će biti usvojen”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je izrazio uvjerenost da će Generalni urbanistički plan (GUP) u prosincu biti usvojen na sjednici gradske Skupštine.

Izmjene zagrebačkog GUP-a kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana ponovno dahas nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koje drži da dokumentaciju i elaborat treba dopuniti i dodatno doraditi.

Novu situaciju oko GUP-a gradonačelnik je komentirao nakon predstavljanja zimske službe, no na pitanje smatra li da ga je HDZ prevario vezano uz GUP, nije odgovorio.

“Ja ne znam o čemu pričate. GUP će biti usvojen sukladno poslovniku, statutu i pozitivnim zakonskim propisima”, odgovorio je Bandić.

GUP, kaže, može ići na doradu ako treba i tri puta, samo da ga se na kraju usvoji.

“U interesu je jednako gradonačelnika i ministra (Predraga) Štromara i premijera (Andreja) Plenkovića da se zagrebački GUP usvoji i da krenu investicije, da dobijemo plaće jer ako toga nema, nema ni Zagreba”, ustvrdio je Bandić.

U petak je Ministarstvo graditeljstva već po drugi put odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

“U postupku izdavanja suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba, a nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti”, odlučilo je tada Ministarstvo.

Uslijedila je, u prvoj polovici kolovoza, javna rasprava za koju udruge tvrde da je “nakaradno provedena” jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17 i to onih koje su uputila gradska tijela ili službe, a nijedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija.

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti.

BANDIĆ O GUP-U: “Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko”

Komentiraj