Baltičke države pozvale Berlin da isporuči Ukrajini tenkove Leopard

Autor:

epa10418503 Poland's Minister of Defense Mariusz Błaszczak delivers a statement during the third meeting of Ukraine Defense Contact Group at the US Air Base in Ramstein, Germany, 20 January 2023. The US Secretary of Defense Austin has invited Ministers of Defense and senior military officials from around the world to Ramstein to discuss the ongoing crisis in Ukraine and various security issues facing US allies and partners.  EPA/RONALD WITTEK

EPA/RONALD WITTEK

Ministri vanjskih poslova baltičkih država pozvali su Njemačku da Kijevu isporuči tenkove Leopard, dan nakon što se Berlin u tom pitanju nije obvezao na skupu država koje podupiru Ukrajinu.

Ministri su “pozvali Njemačku da odmah isporuči tenkove Ukrajini. To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi”, tvitao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs. Rekao je da je njegov poziv također u ime njegovih kolega iz Estonije i Litve. “Njemačka, kao vodeća europska sila, u tom pogledu ima posebnu odgovornost”, istaknuo je.

Unatoč razumljivom pritisku iz Ukrajine i savezničkih država, njemačka vlada još nije odlučila o isporuci borbenih tenkova Leopard 2 Kijevu. Berlin je dosad odbijao djelovati jednostrano, ustajući na tome da to može samo zajedno sa saveznicima, premda su sve glasniji pozivi u zemlji i inozemstvu da se Kijevu pruži modernije i jače oružje. Osim pitanja njemačkih tenkova, drugi njemački saveznici koji prisustvuju na skupu u zračnoj bazi Ramstein također su izjavili da će i dalje podupirati Ukrajinu te najavili nove pošiljke oružja. Obveze su uslijedile nakon pritiska ukrajinskoga predsjednika Volodimira Zelenskija koji je rekao da “rat koji je počela Rusija ne dopušta odgode”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.