Balkanski kokainski boss sa zagrebačkom adresom ŽESTOKO SE BORI PROTIV IZRUČENJA HRVATSKOJ

Autor:

Nakon višemjesečnog istraživanja Nacional je u suradnji s članicama mreže EIC došao u posjed opsežne dokumentacije koja otkriva kako funkcionira balkanski kokainski kartel koji pokriva gotovo šezdeset posto europskog tržišta. Po dokumentima švicarskog suda, ključni čovjek tog kartela je crnogorski državljanin Michael Dokovich koji je iz svoje vile na zagrebačkim Šestinama vodio veliku zločinačku organizaciju

Jedna od rijetkih fotografija Michaela Dokovicha koja je objavljena na Facebook stranici hotela Liria u Tuzima, malom gradu blizu podgoričke zračne luke koji je u Dokovichevom vlasništvu

Nacional je nakon višemjesečnog istraživanja u suradnji s članicama mreže EIC (Europske istraživačke suradnje) došao u posjed opsežne dokumentacije koja otkriva kako funkcionira balkanski kokainski kartel, koji pokriva gotovo šezdeset posto europskog tržišta. Ta međunarodna novinarska istraživačka operacija nudi dubinski uvid u razloge zbog kojih će se njegovim protagonistima suditi u Zagrebu, kako se njegov vođa bori protiv izručenja Hrvatskoj, kao i gdje je sve i koliko puta letio privatni zrakoplov koji je za njegov interes prenosio stotine kilograma kokaina širom svijeta. Nacional otkriva što sve kartel koji, prema nekim procjenama, „pokriva“ čak šezdeset posto europskog tržišta, povezuje sa Zagrebom, ali i s kakvom sve imovinom raspolaže Michael Dokovich – njegov po mnogočemu ključni čovjek, koji je, kako istražitelji sumnjaju, svim poslovima rukovodio iz luksuznog penthousea u zagrebačkim Šestinama.

Nacional je do tih ekskluzivnih otkrića došao u suradnji s mrežom EIC u istraživanju koje je započelo nedugo nakon što je Dokovich uhićen u Švicarskoj. On je bio jedan od trojice muškaraca iz istočne Europe koji su 16. svibnja uhićeni u podzemnom parkiralištu Grand Casina u švicarskom Baselu, u blizini zračne luke Basel-Mulhouse koja se nalazi u Francuskoj.

Upravo su bili sletjeli privatnim zrakoplovom Gulfstream V, registriranim kao M-FISH, koji je letio iz Urugvaja, sa zaustavljanjem u Nici, sa 600 kilograma kokaina. Droga je bila zapakirana u 21 koferu, a njena ulična vrijednost iznosila je 18 milijuna eura.

U srpnju ove godine hrvatski dnevnik Jutarnji list prvi je imenovao Dokovicha kao jednog od velikih šefova balkanskog kartela povezanog sa zapljenom droge u Baselu.

Istražitelji vjeruju da je taj crnogorski državljanin albanskog porijekla s opsežnom kriminalnom prošlošću, svoj zločinački pothvat vodio iz iznajmljenog penthousea u Zagrebu. U operaciji koju je vodio i koordinirao Policijski odjel za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), uhićeni su i hrvatski IT stručnjak Silvijo Beljević i češki pilot Aleš Sokolik. Sva trojica su u pritvoru i nedostupna su za komentare. Prema švicarskim izvorima, Hrvat Silvijo Beljević već je izručen Hrvatskoj i trenutno je u pritvoru.

“Veliki šef pojavio se na mjestu isporuke. To mu je bila greška, roba je morala biti istovarena i potom raspoređena za različite kupce. Malo je ljudi u Europi sposobno nabaviti pola tone kokaina”, rekao je švicarski policajac specijaliziran za narkotike koji je želio ostati anoniman, objašnjavajući najveću zapljenu kokaina ikad na švicarskom teritoriju.

“Tako važne osobe rijetko prljaju ruke. Nije se očekivalo da će se pojaviti. Bilo je to lijepo iznenađenje. Taj tip je na vrhu hijerarhije. Nadzor (u Basel-Mulhouseu, u Francuskoj) nije bio planiran i bila je to jedinstvena prilika“, dodao je. Prije intervencije švicarske policije konvoj je bio pod međunarodnim nadzorom francuske strane.

“Dostava se nadzirala”, rekao je pukovnik François Després iz francuske žandarmerije. „Nakon slijetanja pustili smo da roba dođe do Basela. To je odgovaralo pravosudnom scenariju koji su postavile češke i hrvatske vlasti koje su predvodile istragu kodnog naziva Familia.’’ Francuski policajac ustvrdio je da je operacija bila vrlo dobro organizirana, a suradnja izvrsna.

Nešto kasnije, 19. lipnja 2019., u Eurojustu, tijelu Europske unije koje je osnovano radi ostvarivanja učinkovite pravosudne suradnje u kaznenim procesima između država članica Europske unije, održan je koordinacijski sastanak o operaciji Familia. Predstavnici država koje su surađivale u istrazi dogovorili su se da se sudski procesi trebaju održati u Hrvatskoj.

Utvrđeno je da je žarište istrage i kriminalnih aktivnosti skupine bilo u Hrvatskoj. Slijedom toga, tužitelji iz drugih europskih zemalja složili su se da će se trojica osumnjičenih i uhićenih u Baselu suočiti s istražiteljima Državnog odvjetništva u Zagrebu.

U složenoj operaciji koju su podržali Europol, američka agencija za borbu protiv droge DEA i Frontex, uhićeno je 16 osumnjičenih. Osim hrvatske policije, koja je vodila i koordinirala operaciju, sudjelovale su policijske snage iz Švicarske, Češke, Slovenije, Srbije, Belgije, Italije, Francuske, Hong Konga, Makaa, Malezije, Paragvaja i Urugvaja, što je rezultiralo oduzimanjem više od tone kokaina, dva milijuna eura u gotovini i milijun eura vrijedne luksuzne robe poput skupocjenih satova i automobila.

Dokovich je odabrao najbržu metodu za transport droge. Umjesto sporih brodskih kontejnera koji su obično glavni način prijevoza kokaina, koristio je privatni zrakoplov. Početkom 2019. osnovao je u Zagrebu zrakoplovnu tvrtku MD Global Jet i angažirao češke pilote koji su prevozili VIP putnike u pratnji pravih stjuardesa, kako bi prikrio trgovinu drogom. Cijena najma tog aviona bila je 230.000 eura.

U suradnji s partnerima EIC-a Nacional je uspio identificirati letove zrakoplova Gulfstream V registriranog kao M-FISH na otoku Manu. Zrakoplov je od 7. siječnja 2016. godine bio u vlasništvu češke kompanije Osprey Wings koja je u 99-postotnom vlasništvu tvrtke Aero Partners Corp. smještene u poreznom raju, na Maršalovim otocima.

Podaci o letovima od siječnja 2016. otkrivaju da je zrakoplov Gulfstream identificiran u Južnoj Americi, uglavnom nad Brazilom: 8. listopada 2018., 10. listopada 2018., 21. prosinca 2018., 28. veljače 2019., 1. ožujka 2019., 3. ožujka 2019. godine i 13., 14. i 16. svibnja 2019., kada je kartel uhićen u Baselu. Ti podaci pokazuju da je zrakoplov imao najmanje tri interkontinentalna leta prema Južnoj Americi prije posljednjeg leta 16. svibnja, kada se vraćao iz Urugvaja.

Avion s glavnom bazom u Ostravi, u Češkoj, od 2016. godine dosta je letio u istočnoj Europi i Rusiji. Sletio je i desetak puta u Basel-Mulhouse, gdje je imao bazu za remont. Međutim, najbrojniji su bili letovi između češke zračne luke u Ostravi do ruskih odredišta (vidi grafiku).

Tužitelji su te informacije potvrdili. Dokumenti švicarskog suda navode sljedeće: „Članovi bande od 8. do 11. listopada 2018., od 19. do 22. prosinca 2018. i od 28. veljače do 3. ožujka 2019. s ranije nabavljenim privatnim avionom i pod izgovorom komercijalnih putničkih letova za Južnu Ameriku, letjeli su da bi preuzeli kokain na dogovorenom mjestu, transportirali ga zrakoplovom u Europu te ga proslijedili za prodaju.”

Švicarski dokumenti potvrđuju nalaze policije i dodaju da je treći let u ožujku 2019. bio bez kokaina, nakon što je pregledan u zračnoj luci Asunción (Paragvaj). Tada je planiran novi let u svibnju 2019. godine.

„Članovi bande su 16. svibnja 2019. letjeli iz Montevidea preko Nice u Basel, gdje su, kako se navodi, ukrcali 21 kofer iz zrakoplova u unajmljeni automobil Ford Transit (registarska tablica broj 1). Nakon toga podnositelji pritužbe C. i B. su se s navedenim automobilom i automobilom Smart (registarska tablica 2) odvezli do centra grada Basela, gdje je u policijskoj provjeri u podzemnoj garaži u 21 koferu u kombiju otkriveno 600 kilograma kokaina“, otkriva dokument o češkom pilotu Sokoliku. Osobe C. i B. su Dokovich i Beljević.

Tijekom pretresa Dokovicheva penthausa u Zagrebu hrvatska policija pronašla je pismo namjere u kojem stoji da je njegova tvrtka MD Global Jet planirala kupiti Gulfstream V, registriran kao M-FISH. Zrakoplov su iznajmljivali, ali je bio ponuđen na prodaju pa bi kupnjom mogli organizirati još više letova.

Presuda švicarskog Saveznog suda koji je odlučivao o žalbama Dokovicha i Sokolika na izručenje 29. listopada 2019., koju je dobio EIC-ov partner Tamedia, a Nacional ekskluzivno objavljuje, otkriva mnoge detalje kriminalnih aktivnosti, koji potvrđuju da je Dokovich jedan od osumnjičenih šefova.

Tužitelji iz Švicarske navode sljedeće: „A. (odnosi se na crnogorskog državljanina Michaela Dokovicha) je osumnjičen da je bio šef međunarodne bande koja je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Europu s namjerom da ga tamo proda. A. se sumnjiči da je organizirao kupnju, transport i distribuciju kokaina.” Švicarski savezni sud odbio je Dokovichevu žalbu protiv odluke švicarskog Saveznog ureda za pravosuđe (Ministarstva pravosuđa) donesene 6. rujna 2019., kojom je odobreno njegovo izručenje Hrvatskoj. Sud je također odbio žalbu češkog pilota i obojica su najavili da će se boriti protiv svog izručenja pred Vrhovnim sudom Švicarske.

Prema švicarskim dokumentima, zagrebačko Državno odvjetništvo izdalo je 14. srpnja nalog za uhićenje osumnjičenih, a hrvatsko Ministarstvo pravosuđa proslijedilo ga je svojim švicarskim kolegama 22. srpnja ove godine.

Tri dana kasnije šef zagrebačkog ureda PNUSKOK-a Alen Barta potvrdio je na konferenciji za novinare da su „uhićena dva visoka člana balkanskog narkokartela“. Jedan je Michael Dokovich, a drugi njegova desna ruka Pero Pjer Šarac, koji je 2018. tri puta posjetio Južnu Ameriku kako bi navodno organizirao isporuke kokaina.

Michael Dokovich rođen je prije 60 godina u Crnoj Gori kao Iljmija Frljučkić, a tijekom života koristio je mnogo različitih pseudonima. Bio je poznat kao Michael Illyriani, Michael Bugatti i Živko Jović, a dobio je i lažni identitet pod imenom Radovan Trzin uz pomoć hrvatskog policajca koji je uhićen u srpnju ove godine. Prema informacijama iz crnogorskog dnevnog lista Vijesti, on je albanskog porijekla.

Nakon što je njegov brat Hamdija Frljučkić uhićen u SAD-u 2003. godine, otkrivene su njegove kriminalne aktivnosti koje su uključivale i najveću prijevaru s bankomatima u SAD-u 2000-ih koja je iznosila najmanje 3,5 milijuna dolara, a detalji te akcije objavljeni su u New York Timesu. Njegova je banda opljačkala više od 20.000 Amerikanaca kopirajući brojeve bankovnih kartica i pin kodove. Uhićeni su njegovi pomagači, ali Dokovich je ostao na slobodi. “Glavni šef i stariji brat bježi s nekoliko milijuna dolara u koferu”, rekao je istražitelj New York Timesu.

Prema Europolu, istraga Familia otkrila je da balkanski trgovci drogom ne djeluju samo u Europi i Južnoj Americi, već i u Aziji, gdje kontroliraju pomorski promet kokainom. Pošiljka s 421 kilogramom kokaina zaplijenjena je u Hong Kongu u travnju 2019. Kokain preuzet tijekom triju operacija dopremljen je u grad iz Južne Amerike, a istražitelji vjeruju da je većinu droge trebalo prebaciti u Australiju privatnim zrakoplovom.

Dokovich, jedan od osumnjičenih šefova balkanskog kartela, također posjeduje hotel Liria u Tuzima, malom gradu blizu podgoričke zračne luke u Crnoj Gori, u kojem većinom žive pripadnici albanske manjine.

Nacional je otkrio da godišnji financijski izvještaji crnogorske kompanije Liria-Hotel d.o.o., čiji je jedini vlasnik Dokovich, pokazuju da je 2014. godine tvrtka postala vlasnik nekretnine u vrijednosti 1,3 milijuna eura. To je jedini hotel Liria u tom gradu. I hotel Liria i tvrtka Liria Hotel imaju istu adresu, Tuzi bb. Osim toga, na Facebook stranici hotela Liria, boutique hotela s 15 soba i luksuznim uređenjem, Dokovich se pojavljuje na trima fotografijama.

Zbog Dokovicheve navodne kriminalne prošlosti u SAD-u i uhićenja zbog navodne trgovine kokainom u Baselu, postoji sumnja da je hotel kupljen novcem nezakonita porijekla, odnosno sumnja u pranje novca. To potvrđuju Dokovicheve tvrdnje iz njegove žalbe na izručenje švicarskom sudu. Zatražio je da mu pravne troškove plate švicarski porezni obveznici, tvrdeći da njegov novac može biti kriminalnog porijekla pa ga njegovi pravnici možda neće htjeti prihvatiti. Švicarski suci odlučili su da je njegov pokušaj dobivanja besplatne pravne pomoći švicarske države, za njegov sudski spor uzaludan.

Prema navodima u crnogorskom registru kompanija, na istoj adresi kao Liria Hotel još je jedna tvrtka. Zove se Imperial Palace, 99 posto vlasništva ima Dokovicheva sestra, a jedan posto muškarac koji je, čini se, češke nacionalnosti. Sestra upravlja tvrtkom, a Dokovich je naveden kao njen ovlašteni predstavnik. Dokovich je i direktor u kompaniji Infrastructural Project Finance and Management Limited, koja ima adresu u glavnom gradu Podgorici i u vlasništvu je istoimene irske kompanije sa sjedištem u Dublinu. Sve te tvrtke trenutno ne posluju. Dražen Rastović, šef PNUSKOK-ova odjela za borbu protiv droge, na konferenciji za novinare koncem srpnja ovako je govorio o strukturi i opsegu djelovanja balkanskog kokainskog kartela: „Otkriveno je da 60% posto tržišta narkoticima na području Europe vode kriminalne strukture s područja Balkana. Riječ je o jednoj strukturi s fluidnim ustrojem, poput kartela, koja po potrebi objedinjuje nekoliko različitih organizacija zbog određenoga posla., dakle nekoliko različitih organizacija”

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je za Nacional da je PNUSKOK podnio “kaznenu prijavu za kaznena djela zločinačkog udruženja i počinjenje kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja, sve u vezi sa kaznenim djelom neovlaštene proizvodnje i prometa drogama”. Nisu otkrili nikakve druge detalje o ovom slučaju. USKOK je odbio komentirati slučaj zbog tajnosti istrage.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.