PIXSELL

BALET ‘GOSPODA GLEMBAJEVI’ ZA PULSKU PEDIJATRIJU

BALET HNK U ZAGREBU ‘GOSPODA GLEMBAJEVI’ PRVI PUT NA OTVORENOM

Sat prije baletne predstave ‘’Gospoda Glembajevi’’ na otoku Sveta Katarina, Danko Končar je svojim bliskim prijateljima odao tajnu da je njegova veza s kazalištem počela u trećem razredu osnovne škole, kada je u svom dvorištu organizirao predstave za prijatelje i susjede, a njegova majka je gledatelje predstava častila sladoledom.

„E, da me sad vidi moja majka“, rekao je Danko Končar Nini Jakovčiću i otišao pozdraviti Ivu Majoli.

Mnogi su prvi put došli na otočić Sveta Katarina, stoljetno vojno uporište, gdje je prošlog petka navečer izvedena plesna predstava prema motivima najpoznatijeg djela Miroslava Krleže ‘’Gospoda Glembajevi’’ u izvedbi baleta Hrvatskog narodnog kazališta, pred 1200 gledatelja iz cijele Hrvatske. Među njima su bili i pulski gradonačelnik Boris Miletić, najutjecajniji istarski političar i europarlamentarac Ivan Jakovčić, i jedan i drugi u pratnji supruga. Sa suprugama su na Svetoj Katarini bili i odvjetnik Anto Nobilo te glumac Rade Šerbedžija, a viđeni su i Duško Ljuština, župan istarski Valter Flego, kao i pobjednica Roland Garrosa Iva Majoli.

Ansambl je šest puta izlazio pred oduševljenu publiku. Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč rekla je da je to rijetko doživjela. Otkrila je i da je to tek prva suradnja s Dankom Končarom, a da se već razrađuju detalji sljedećih jednako spektakularnih projekata. Prihod od ulaznica ove baletne izvedbe uručen je pulskoj bolnici za nabavu triju aparata za dječji odjel. „Nakon 28 godina, umjesto vojničke čizme, na otok Sveta Katarina došle su baletne papučice“, rekao je Krešimir Raguž, već godinama desna ruka Danka Končara u njegovim poslovima širom svijeta.

 

Komentiraj