Balenović: “Ministar Beroš zaštitio zviždačicu, nova je to praksa na hrvatskoj političkoj sceni”

Predsjednica udruge ‘Zviždač’ Vesna Balenović u četvrtak je u priopćenju navela da dolazi do nove prakse na hrvatskoj političkoj sceni.

“U vrijeme ekspanzije Covida-19 i iznimnih napora koje ulažu zdravstveni djelatnicu kako bi obuzdali tu zaraznu bolesti iz sektora zdravstva doznali smo dvije dobre vijesti. Prva je svakako pismo mlade liječnice koja se u respiracijskom centru KB Dubrava zauzela za svoje pacijente, te upozorila na određene probleme i propuste. To je hrabar i častan čin vrijedan svake hvale, tim više što znamo kako u Hrvatskoj općenito prolaze zviždači koji u dobroj vjeri u sustavu u kojem rade ukažu na propuste, nepravilnosti, kriminal ili korupciju. Neki su već mladu liječnicu vidjeli u vlaku s koferom u ruci i jednosmjernom kartom za jednu od hrvatskih izbjegličkih destinacija poput Irske ili Njemačke. Mladoj liječnici proricali su kraj profesionalne karijere i zabranu rada u bilo kojoj hrvatskoj ili europskoj bolnici, zamišljajući je vjerojatno s metalnom pločicom oko vrata kojom se upozorava sve potencijalne poslodavce da se radi o zviždaču, osobi iznimno opasnoj po okolinu i društvo! Na sreću takav scenario se nije dogodio”, navodi se u priopćenju udruge.

Vesna Balenović rekla je da je na vijest o istupu liječnice odmah poslali upit ravnatelju KB Dubrave kako bi saznali koji je status mlade liječnice. “U vrijeme ekspanzije Covida-19 i iznimnih napora koje ulažu zdravstveni djelatnicu kako bi obuzdali tu zaraznu bolesti iz sektora zdravstva doznali smo dvije dobre vijesti. Prva je svakako pismo mlade liječnice koja se u respiracijskom centru KB Dubrava zauzela za svoje pacijente, te upozorila na određene probleme i propuste. To je hrabar i častan čin vrijedan svake hvale, tim više što znamo kako u Hrvatskoj općenito prolaze zviždači koji u dobroj vjeri u sustavu u kojem rade ukažu na propuste, nepravilnosti, kriminal ili korupciju. Neki su već mladu liječnicu vidjeli u vlaku s koferom u ruci i jednosmjernom kartom za jednu od hrvatskih izbjegličkih destinacija poput Irske ili Njemačke. Mladoj liječnici proricali su kraj profesionalne karijere i zabranu rada u bilo kojoj hrvatskoj ili europskoj bolnici, zamišljajući je vjerojatno s metalnom pločicom oko vrata kojom se upozorava sve potencijalne poslodavce da se radi o zviždaču, osobi iznimno opasnoj po okolinu i društvo! Na sreću takav scenario se nije dogodio”, dodala je.

Balenović ističe da potpora koju je mlada liječnica dobila od resornog ministra i ravnatelja Kliničke bolnice predstavlja presedan, posebna je i nadilazi okvire resora zdravstva.

“Naime, dosadašnja praksa u Hrvatskoj ukazuje da zviždači, nakon svog istupa u medijima nisu dobro prolazili. U pravilu je slijedio trenutan otkaz, kažnjavanje, sudski progon, stigmatizacija, izolacija i progon članova obitelji. U mojem slučaju prijave kriminala u INI, umjesto zaštite, dugogodišnjem sudskom progonu i harangi priključio se čak i potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Slavko Linić. Zbog svega toga, potpora zviždaču kojoj svjedočimo u slučaju KB Dubrava, s ovako visoke razine ohrabruje i nadamo se najavljuje za Hrvatsku neka humanija i bolja vremena”, kazala je Balenović.

Naglasila je i da Zakon zaštiti zviždača, koji je na snazi od 1. srpnja 2019. godine, zakonski je okvir koji na određen način štiti zviždače. “Na žalost, navedeni datum primjene Zakona dijeli zviždače, diskriminira ih i uskraćuje im pravo jednakosti. Naime, svi oni koji su u dobroj vjeri ukazali na kriminal i korupciju, svoje tvrdnje dokazali i ostali bez posla prije 1. srpnja prošle godine, po tom Zakonu ostat će trajno nezaštićeni i uskraćeni za pravedno rješenje vlastite situacije, u koju su ih gurnuli najčešće upravo kriminalci na koje su upozorili. Zaštitu koju Zakon pruža dobit će eventualno tek oni zviždači, koji su ukazali na kriminal, korupciju ili kršenje zakona nakon 1. srpnja prošle godine. Nadamo se da će se ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zauzeti za poboljšanje postojećeg Zakona o zaštiti zviždača. Da će izmjenama Zakona obuhvatiti i zaštititi sve zviždače od dana proglašenja nezavisnosti RH do danas, a ne samo od sredine prošle godine. Hoće li ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica doraditi Zakon, kao što je javno obećao i izjednačiti sve zviždače i svima pružiti pravo na pravdu i jednakost preostaje nam vidjeti”, zaključila je.

Komentiraj