Bakić: “Sazrelo je vrijeme da rektor Boras ode, no to će na koncu odlučiti politika”

Autor:

Photo: Zaslon ekrana N1 Televizije

Damir Bakić, saborski zastupnik Možemo! i protukandidat Damiru Borasu na prošlim izborima za rektora Sveučilišta, gostovao je u na N1 Televiziji gdje je komentirao situaciju na Sveučilištu, slučaj Damira Borasa, ali i lokalne izbore.

Komentirajući kako je rektor Damir Boras ulovio priliku “i sa suprugom se slučajno cijepio prilikom posjete stomatološkoj klinici na Rebru”, Damir Bakić je rekao da je najmanje što može učiniti ostavka.

“Apsolutno smatram da je nužno i da je to minimum građanske i političke odgovornosti da sve takve osobe, koje su svoj položaj i moć iskoristili za cijepljenje preko reda, najmanje što mogu je dati ostavku. Nažalost, bojim se da tu nije kraj popisu jer znam u kakvom društvu živimo. Bojim se da će se otkriti još imena osoba iz javnog života koje su zloupotrijebile položaj da dođu do cijepljenja”, rekao je Bakić i dodao:

“Odgovornost je i na onima koji su ih naručili na cijepljenje i ministar Beroš je već nešto poduzeo da ispita sve okolnosti pod kojima je Boras došao do cjepiva. O svemu mislimo isto. No, razlika je što smo mi zastupnici došli u poziciju da se protiv toga borimo, ne samo riječima nego i primjerom i ponašanjem.

Naš čitav klub Zeleno-lijevi blok odbio se cijepiti preko reda kad smo saznali da to cjepivo nije prezentirano ili zamišljeno kao društvena obaveza ili akcija promocije, nego kao privilegija koju možemo preko reda uzeti. Čekamo red kod obiteljskih liječnika.”

Politika i sveučilište

Bakić je rekao da se ne osjeća ugodno komentirati hoće li Boras uskoro biti bivši rektor.

“Neugodno se osjećam odgovarajući na pitanja o njemu i taj dio razgovora bih najradije izbjegao. Teško mi je odgovoriti direktno jer je nesaglediv niz prekršaja, što akademskih što javnih, koje je napravio i to s pozicije rektora najstarijeg sveučilišta u Hrvatskoj.

Ako sudimo po posljednjim događajima, sazrelo je vrijeme da ode, no nemojmo smetnuti s uma da se dosad ništa nije dogodilo. Sad je možda drugačije to što je politika dala jasan znak.”

Bakić je istaknuo da politika, i to visoka, direkt;: no utječe na akademsku zajednicu i da će na kraju politika “doprinijeti tome da Boras pod nečasnim okolnostima napusti ovu funkciju”.

Sveučilišni savjet ne šalje izvješća

Premda se dosad nije ništa događalo, smatra da su se promijenili signali politike.

“Promijenili su se signali politike, gotovo i postupanja visoke politike. To je suptilna igra. Sveučilište je autonomno u formalnom pogledu. Odgovornost je na Senatu i u njihovim rukama su instrumenti za smjenu Borasa. Dogodilo se da su prošli tjedan izabrani vanjski članovi svih saborskih odbora, pa tako i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu čiji je član bio i Boras u prošlom mandatu.

Ta se pozicija smatra prestižnom i dobivaju je ugledne osobe iz javne sfere. Ove godine se dogodilo to da HDZ nije želio stati iza rektora Borasa i on, premda se prijavio za taj saborski odbor, nije izabran”, otkrio je Bakić i nastavio:

“Drugo, svjedoci smo da je ministar Fuchs pokrenuo pitanje zakonitosti rada prorektora Ante Čovića, iako je navršio i više od 70 godina života pa je jasno da je trebao u mirovinu, no od tog trenutka je prošlo više od godinu dana.

I još jedna stvar koja nije toliko prisutna u javnosti – Fuchs je tražio da se sastane Sveučilišni savjet na čelu kojeg je Burilović. Sveučilišni savjet je važno tijelo koje se nije sastalo više od godinu dana. Upozorio sam u Saboru da taj savjet već oko četiri godine nije predao izvještaj o radu Sveučilišta što je dužan po zakonu.”

“Bolan slučaj Filozofskog”

Napomenuo je još da ne treba zaboraviti “bolan slučaj Filozofskog fakulteta koji trpi institucionalno nasilje od rektorata, a ne čini nijedan prekršaj”.

“Na Filozofskom fakultetu nije se dogodila nikakva nezakonitost i nikakav prekršaj. Odbijanje programa je isključivo samovolja i demonstracija moći rektora Borasa i vjerojatno prorektora Čovića. Za početak Senat treba postati svjestan svoje odgovornosti, odgovorni su za funkcioniranje Sveučilišta u najširem smislu”, dodao je Bakić.

Lokalni izbori

Damir Bakić je rekao da izbore shvaćaju ozbiljno i da se već dugo pripremaju.

“Znamo da će ove izbore biti teško dobiti”, istaknuo je. Dodao je da kandidat Tomislav Tomašević ima najviše iskustva kad se radi o temama za grad.

“U protekle četiri godine nametnuo se kao stvarni lider opozicije i deplasirano je govoriti u njegovom iskustvu”, poručio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.