Bačić posjetio kontejnersko naselje u Sisku, definirao prioritete

Autor:

06.02.2023. Sisak, Petrinjska ulica, kontejnersko naselje. Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uredjenja Branko Bacic posjetio je kontejnersko naselje u Sisku.   Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Edina Zuko/PIXSELL

Ministar Branko Bačić obišao je danas Sisak, a onda stao pred medije, prenosi Danas.hr.

Kaže da najviše što može napraviti je da izmijeni zakon, da omogući da APN to napravi. “Sad smo stvorili zakonske pretpostavke, do sada se APN bavio poslovnim stanovima i nije bio uključen u ovakav način izgradnje višestambenih zgrada. Zato uvodimo ove promjene”, kaže.

“Već smo krenuli, nismo čekali donošenje zakona, APN je na terenu, preuzeo je dokumentaciju, projekte, vidjet ćemo koliko ih je potrebno prilagoditi i nećemo čekati ni trenutka da krenemo u realizaciju. Treba osigurati i sredstva i da se ne čeka niti dana za početak izgradnje. Nemam čarobni štapić i ne mogu ga imati, ali napravit ćemo sve da se odmah krene, a za to osigurati lokacije, zemljište, vidjeti što je s komunalnim opremanjem. Ja mislim da najbrže što bude moguće ćemo krenuti s izgradnjom zgrada na području Siska i napraviti sve”, kaže.

Navodi kako je održao sastanak s gradonačelnicom Siska, prošli su kroz teme od posebne važnosti za Sisak, kada je provedena infrastruktura, mostovi na području grada će s Hrvatskim cestama vidjeti dinamiku. Pričali smo i o imovini RH i Siska koju će riješiti na način da se doista vlasništvo uskladi s korištenjem nekretnina. Da državna tijela ne rade u prostorima gdje je Grad Sisak i obrnuto. Da se uredi i da je kasnije lakše obnavljati, funkcionirati. Posebno se osvrnuli na obnovu višestambenih zgrada, posebno na zgradu Hrvatskog narodnog preporoda, u tijeku je projektiranje. Prvi prioritet je ta zgrada”, dodaje.

Kaže da je posjetio kontejnersko naselje gdje su većinom stanari te zgrade. “Nastojat ćemo što prije završiti projektiranje, ići u ugovaranje. Procedure smo dodatno smanjili kako bi se ubrzala izgradnja, buduća investicija je ta zgrada”, tvrdi.

Što se tiče premijerove ne-teme, kaže: “Meni se nitko nije javio, inače mislim da takvi poslovi ne mogu biti kampanjske naravi. To je trajan posao svih tijela pa i tijela progona. Oporba pokušava na tim temama dobiti politički poen, tijela su ona koja vode postupke, za to zadužena, ovdje je previše pokušaja na utjecaj neovisnost pravosuđa, dovođenje u fokus tema da se jasno što više našteti Vladi i HDZ-u. U tom kontekstu to tako promatram. Previše obaveza imam u 20 dana da se bavim oporbom. Bio sam na jednoj interpelaciji u ovih 20 dana, a već je došla druga”.

“Nastoji nas se defokusirati od onoga što radimo, trebamo stalno odgovarati na prijedloge, a manje se baviti onime čime smo poslani. Građani Sisačko-moslavačke županije očekuju da smo s njima, razumijemo i rješavamo probleme, a oporba koja misli da je to najbolji način za to, nas u tome ometa. Jedina agenda ovih dana i u tom kontekstu je premijer govorio o temi i ne temi. Na nama je raditi, ali i s istražnim tijelima, ne kampanjski, pod utjecajem oporbe, ne prozivati za eventualne afere koje se tiču vladajućih, ima ih svugdje, pa i na ovom području hrvatskih slučajeva koje treba procesuirati, ali ne čujem da oporbu interesiraju pa je premijerov stav primjeren u situaciji”, zaključuje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.