Bačić: “Plenkoviću mandat predsjednika HDZ-a istječe 17. travnja”

Autor:

Zagreb, 15.11.2018. - Nastavak 10. sjednice Hrvatskog sabora. Na fotografiji Branko Bačić. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

hina

Predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić gostovao je danas u TV studiju Večernjeg lista. Neke od tema o kojima je govorio su unutarstranački izbori u HDZ-u i kao i utvrđivanje uzroka izbornog poraza Kolinde Grabar-Kitarović.

Na pitanje kad očekuje unutarstranačke izbore u HDZ-u, Bačić je kazao: “Vi znate moj stav. Svoj stav sam iznio u listopadu prošle godine. Zalažem se da se unutarstranački izbori održe sukladno statutu HDZ-a, a to znači tijekom proljeća, do svibnja najkasnije”.

“Drugi moj stav jest da ovo budu najdemokratskiji izbori ikada u Hrvatskoj, u ikojoj stranci….A znate zašto će tako biti? Jer smo naš statut napisali po mjeri jedne iznimno demokratske stranke i takav izbor nema niti jedna stranka u Hrvatskoj”, istaknuo je Bačić koji je ispričao o načinu izbora koji je temeljem jedan član, jedan glas.

“Ja se zalažem da se izbori čim prije organiziraju, provedu i da se nakon toga stranka konsolidira za parlamentarne izbore. Naravno, u slučaju da se ne dogodi neka izvanredna situacija”, ističe Bačić.

Na pitanje misli li na parlamentarne izbore, Bačić je potvrdio i kazao kako ih ne bi očekivao.

“Ako provedemo izbore onako kako ja očekujem, gdje će biti demokratski proces ja mislim da stranka može dobiti na rejtingu ako pokaže veliku dozu unutarstranačke demokracije”, rekao je Bačić.

Lovro Kuščević nije siguran hoće li dati podršku Blaženki Divjak.

“Lovro je bio pogođen izjavama od dužnosnika HNS-a. Stav stranke, stranačkih tijela je da se odbije prijedlog za pokretanje odgovornosti koji je pokrenuo SDP. Inače, a prilikom važnih kadrovskih pitanja, kada Most nije podržao Zdravka Marića, mi smo izbacili Most iz koalicije”, dodao je Bačić.

Na pitanje znači li to da bi neki koji bi glasali suprotno bili izbačeni Bačić je rekao da ne može odgovoriti na hipotetsko pitanje. “Jasno smo naznačili da ćemo raspraviti o Blaženki Divjak. Nije bio niti jedan disonantni ton na sjednici”, kazao je Bačić.

“Dobro poznavajući Plenkovića, nema dileme, ne želi on biti predsjednik tri mjeseca više kako izbjegao neko mjerenje, suočavanje na unutarstranačkim izborima. To što se njega tiče nema nikakvog problema a ni što se mene tiče. Ja držim da Andrej Plenković ima mandat do 17. travnja”, kazao je Bačić.

Na konstataciju da se izbori za predsjednika stranke trebaju održati najkasnije 17. ožujka, Bačić je rekao: Rekao sam vam, par dan prije ili kasnije, sukladno statutu stranke treba provesti izbore”, rekao je Bačić za Večernji list.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.