‘Tvrdimo da to nije posao EPPO-a, ali time ne želimo poslati poruku da se tamo bilo što zaustavi…’

Autor:

22.02.2024., Sibenik - Na Biocima su svecano podjeljeni kljucevi vlasnicima stanova novih POS zgrada. Svecanosti su nazocili ministar Branko Bacic, Dragan Hristov direktor APN i gradonacelnik Zeljko Buric.   Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić komentirao je raspravu oko izjava premijera Andreja Plenkovića u vezi s nadležnosti EPPO-a u istrazi povezanoj sa slučajem na Geodetskom fakultetu u sklopu koje su rađeni izvidi i u Ministarstvu kulture.

“Ako je tamo došlo do nezakonitosti, korupcije i kriminala, koliko ja razumijem, a nešto o tome znam, to je po meni nadležnost DORH-a i USKOK-a i na njima je da utvrde i kazne, to je vrlo važno. To što mislimo i tvrdimo da to nije posao EPPO-a, time ne želimo ni na jedan način poslati poruku da se tamo bilo što zaustavi, nego da o tome odlučuje onaj koji je u ovoj državi za to nadležan, a to je DORH i USKOK i na DORH-u i na EPPO-u je da utvrde nadležnost na tom postupanju”, poručio je Bačić, prenosi HRT.

Milanović: Ovo poprima dimenzije nacionalne katastrofe! Plenković je skovao lukav plan

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je u četvrtak ustvrdio kako je pitanje zašto Ured europskog tužitelja istražuje nešto što nije trošenje EU novca. Opet je stao u obranu ministrice kulture.

“Što se tiče Geodetskog fakulteta, EPPO je gledao nešto oko njega. Onda su malo pomalo došli do slučaja 3D snimanja Zagreba nakon potresa. Međutim, jasno je kao dan da je do jedan euro koji se potrošio na 3D snimanje za Geodetski fakultet isplaćen iz državnog proračuna. To je činjenica. To ne znači da ja ili bilo tko smatram da se to ne treba istražiti. Dapače, mi smo najzainteresiraniji da se to istraži”, rekao je premijer te dodao da u ponašanju i djelovanju ministrice Nine Obuljen Koržinek nema ništa sporno.

“Što se tiče EPPO-a, ja smatram kao pravnik i predsjednik Vlade, da oni za ovaj slučaj nisu nadležni, to tvrdim sto posto. Za DORH i USKOK bi bilo vrlo nezgodno da u ovom slučaju ostane nadležnost EPPO-a. Po toj logici, nema više potrebe da imamo DORH ili USKOK. Siguran sam da gospođa Kövesi, koja je pravnica, to jako dobro razumije. Ovo vam govorim kao netko tko nije došao s ceste, ova Vlada je izabrana i radi, ne da se impresionirati. Ovo što sam rekao je toliko minimalno da sam zapanjen da se uopće usudila nešto onako komentirati”, zaključio je Plenković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Marijan

prije 2 mjeseca

Znači kada se kradu novci iz džepa svih građana Hrvatske onda je to OPRAVDANO I POLITIČKI MORALNO i onda je za zaštitu kriminalaca i razbojnika zaduženi DORH I USKOK... no kada je riječ o Europskim fondovima onda je GONJENJE KORUPCIJE I KRIMINALA nadležan EPPO

Jepe

prije 2 mjeseca

Kao pravnik bi prvo i osnovno trebao poznavati zakon o ljudskim pravima, tj Evropsku konvenciju za koju je EPPO izmedju ostalog i te kako nadlezan. Prica o utrosenom novcu u 3D je samo losa gluma ili nadanje da se ostatak nece otkriti:-) Znaju oni vrlo dobro sto to EPPO istrazuje ali prekasno je bilo sta vise sakriti. Napokon je doslo vrijeme preokreta a svaka promijena moze biti samo bolja za Hrvatsku od ovog sada.